PROIECTUL „EXPONATUL LUNII”
Expoziţii realizate în anul 2024
Maşină de scris marca „Hammonia”
Obiectul, cu o valoare muzeistică deosebită, face parte din patrimoniul muzeului din anul 1949, când Anton Panaitescu, Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, o donează Muzeului „Alexandru Ioan Cuza”. Procesul-verbal a fost aprobat de către Ministerul Învăţământului Public pentru a îmbogăţi colecţiile muzeului.
Maşina de scris marca „Hammonia” a fost inventată de către Andreas Hansen din Hamburg în 1882 (Oficiul Imperial de brevete din Hamburg, brevet numărul 27095 din 18 august 1882). Doi ani mai târziu, firma Guhl & Harbeck din Hamburg a început să fabrice maşina de scris în uzina lor, unde produceau până atunci maşini de cusut. Iniţial a costat 45 de mărci, apoi preţul a fost ridicat la 60 de mărci. „Hammonia” a fost prima maşină de scris produsă în Germania.
Figurină feminină de teracotă (sec. IV-III î.Hr)
Piesa, aflată în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, a fost achiziţionată în 1959 de la colecţionarul dr. Alexandru Nestor Măcellariu, fost primar al oraşului Galaţi în perioada 23 noiembrie 1933 – 21 martie 1934 şi 23 februarie 1936 – 21 ianuarie 1937.
Statueta întreagă, lipită pe mijloc, are un soclu tronconic profilat, oval în secţiune, ce face corp comun cu figurina. Spatele nefinisat este prevăzut cu o deschidere rectangulară de 4.9 cm x 3.5 cm, necesară aerisirii şi arderii complete. Statueta reprezintă o figură feminină laică, într-o ţinută elegantă, caracteristică coroplasticii elenistice de tip Tanagra. Este îmbrăcată într-un himation cu falduri bogate, care îi acoperă corpul de la gât până la picioare. Piciorul stâng, îndoit din genunchi, se profilează frumos în afara pliurilor chitonului. Întreaga greutate a corpului se sprijină pe piciorul drept. De pe cap coboară un himation pe umeri, piept şi braţe. Mâna dreaptă se sprijină pe şold, iar cea stângă susţine himation-ul răsucit sub forma unei eşarfe diagonale, de la dreapta spre stânga, în faţă peste mijloc, coborând în pliuri fine până în dreptul genunchiului stâng. Capul, frumos împodobit cu o coafură clasică, frecvent întâlnită, este ornamentat cu o coroniţă slab imprimată.(muzeograf dr. Tudor Mandache)
Cromolitografie – Vânător de munte
Cromolitografia reprezinta un suvenir primit la terminarea stagiului militar si înfatiseaza un colaj de imagini în care, în prim-plan se afla militarul în termen (al carui chip a fost decupat dintr-o fotografie si atasat ulterior plansei). În plan secund este prezentata o scena de razboi cu vânatorii de munte în actiune, iar pe laturile din dreapta si din stânga diferite secvente din Primul Razboi Mondial. Lucrarea grafica a fost realizata de Maiorul Marinescu G., din Batalionul 6 Vânatori de Munte, aprobata de Marele Stat Major si realizata la Tipografia Societatii „An. Sonnenfeld” Oradea Mare si a ajuns în patrimonial Muzeului de Istorie „Paul Paltanea” printr-o donatie facuta de Frâncu Paraschiv, fiul unui vânator de munte care si-a satisfacut stagiul militar în perioada 5 februarie 1925 – 1 octombrie 1926.
Obiectul, cu o valoare muzeistică deosebită, a ajuns în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” datorită donaţiei institutorilor Paul şi Ecaterina Paşa, în anul 1938.
Exponatul are formă sferică-aplatizată şi prezintă în partea superioară un gât cilindric pentru dop, precum şi două orificii pentru curele de transport. În partea inferioară este prevăzută cu patru picioruşe din lemn pentru susţinere.
Decorul este dispus pe cele două feţe exterioare. Câmpul ornamental este compus din grupaje de cercuri concentrice incizate, cu semnificaţie solară, simbolizând perfecţiunea, infinitul, unitatea. Tot circular este dispus şi registrul decorativ vegetal, alcătuit din flori pictate în mai multe culori. Din punct de vedere cromatic, plosca din lemn are fond brun-roşcat, motive vegetale pictate în culorile roşu, albastru-închis, verde şi negru.