PROIECTUL „EXPONATUL LUNII”
Expoziţii realizate în anul 2024

exponatul lunii


Maşină de scris marca „Hammonia”

 

            Obiectul, cu o valoare muzeistică deosebită, face parte din patrimoniul muzeului din anul 1949, când Anton Panaitescu, Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, o donează Muzeului „Alexandru Ioan Cuza”. Procesul-verbal a fost aprobat de către Ministerul Învăţământului Public pentru a îmbogăţi colecţiile muzeului.

            Maşina de scris marca „Hammonia” a fost inventată de către Andreas Hansen din Hamburg în 1882 (Oficiul Imperial de brevete din Hamburg, brevet numărul 27095 din 18 august 1882). Doi ani mai târziu, firma Guhl & Harbeck din Hamburg a început să fabrice maşina de scris în uzina lor, unde produceau până atunci maşini de cusut. Iniţial a costat 45 de mărci, apoi preţul a fost ridicat la 60 de mărci. „Hammonia” a fost prima maşină de scris produsă în Germania.

 

 

exponatul lunii


Figurină feminină de teracotă (sec. IV-III î.Hr)

             Piesa, aflată în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, a fost achiziţionată în 1959 de la colecţionarul dr. Alexandru Nestor Măcellariu, fost primar al oraşului Galaţi în perioada 23 noiembrie 1933 – 21 martie 1934 şi 23 februarie 1936 – 21 ianuarie 1937.

            Statueta întreagă, lipită pe mijloc, are un soclu tronconic profilat, oval în secţiune, ce face corp comun cu figurina. Spatele nefinisat este prevăzut cu o deschidere rectangulară de 4.9 cm x 3.5 cm, necesară aerisirii şi arderii complete. Statueta reprezintă o figură feminină laică, într-o ţinută elegantă, caracteristică coroplasticii elenistice de tip Tanagra. Este îmbrăcată într-un himation cu falduri bogate, care îi acoperă corpul de la gât până la picioare. Piciorul stâng, îndoit din genunchi, se profilează frumos în afara pliurilor chitonului. Întreaga greutate a corpului se sprijină pe piciorul drept. De pe cap coboară un himation pe umeri, piept şi braţe. Mâna dreaptă se sprijină pe şold, iar cea stângă susţine himation-ul răsucit sub forma unei eşarfe diagonale, de la dreapta spre stânga, în faţă peste mijloc, coborând în pliuri fine până în dreptul genunchiului stâng. Capul, frumos împodobit cu o coafură clasică, frecvent întâlnită, este ornamentat cu o coroniţă slab imprimată.(muzeograf dr. Tudor Mandache)

 

 

exponatul lunii



Cromolitografie – Vânător de munte

              Cromolitografia reprezinta un suvenir primit la terminarea stagiului militar si înfatiseaza un colaj de imagini în care, în prim-plan se afla militarul în termen (al carui chip a fost decupat dintr-o fotografie si atasat ulterior plansei). În plan secund este prezentata o scena de razboi cu vânatorii de munte în actiune, iar pe laturile din dreapta si din stânga diferite secvente din Primul Razboi Mondial. Lucrarea grafica a fost realizata de Maiorul Marinescu G., din Batalionul 6 Vânatori de Munte, aprobata de Marele Stat Major si realizata la Tipografia Societatii „An. Sonnenfeld” Oradea Mare si a ajuns în patrimonial Muzeului de Istorie „Paul Paltanea” printr-o donatie facuta de Frâncu Paraschiv, fiul unui vânator de munte care si-a satisfacut stagiul militar în perioada 5 februarie 1925 – 1 octombrie 1926.