Masina de scris hammonia
afis
plansa explicativa

Exponatul lunii mai 2024:

Maşină de scris marca „Hammonia”

 

                        Exponatul lunii mai: joi, 1 mai 2024;
                        Durata: 1 – 30 mai 2024;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

            Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune spre vizitare, în luna mai, mini-expoziţia „Maşină de scris Hammonia”. Obiectul, cu o valoare muzeistică deosebită, face parte din patrimoniul muzeului din anul 1949, când Anton Panaitescu, Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, o donează Muzeului „Alexandru Ioan Cuza”. Procesul-verbal a fost aprobat de către Ministerul Învăţământului Public pentru a îmbogăţi colecţiile muzeului.

            Maşina de scris marca „Hammonia” a fost inventată de către Andreas Hansen din Hamburg în 1882 (Oficiul Imperial de brevete din Hamburg, brevet numărul 27095 din 18 august 1882). Doi ani mai târziu, firma Guhl & Harbeck din Hamburg a început să fabrice maşina de scris în uzina lor, unde produceau până atunci maşini de cusut. Iniţial a costat 45 de mărci, apoi preţul a fost ridicat la 60 de mărci. „Hammonia” a fost prima maşină de scris produsă în Germania.

            Bunul cultural care se regăseşte în Colecţia „Ştiinţă şi tehnică”, îngrijită de muzeograf dr. Valentin Bodea, va putea fi admirată timp de o lună, începând cu data de 1 mai 2024, la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Str. Nr. 2Bis (vizavi de Biserica Greacă).

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca