Figurina feminina din teracota
afis
plansa explicativa

Exponatul lunii iunie 2024:

Figurină feminină de teracotă (sec. IV-III î.Hr)

 

                        Exponatul lunii iunie: joi, 6 iunie 2024;
                        Durata: 6 – 30 iunie 2024;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

            Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune spre vizitare, în luna iunie „Figurină feminină de teracotă (sec. IV-III î.Hr)” realizată de muzeograf dr. Tudor Mandache. Piesa, aflată în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, a fost achiziţionată în 1959 de la colecţionarul dr. Alexandru Nestor Măcellariu, fost primar al oraşului Galaţi în perioada 23 noiembrie 1933 – 21 martie 1934 şi 23 februarie 1936 – 21 ianuarie 1937.

            Statueta întreagă, lipită pe mijloc, are un soclu tronconic profilat, oval în secţiune, ce face corp comun cu figurina. Spatele nefinisat este prevăzut cu o deschidere rectangulară de 4.9 cm x 3.5 cm, necesară aerisirii şi arderii complete. Statueta reprezintă o figură feminină laică, într-o ţinută elegantă, caracteristică coroplasticii elenistice de tip Tanagra. Este îmbrăcată într-un himation cu falduri bogate, care îi acoperă corpul de la gât până la picioare. Piciorul stâng, îndoit din genunchi, se profilează frumos în afara pliurilor chitonului. Întreaga greutate a corpului se sprijină pe piciorul drept. De pe cap coboară un himation pe umeri, piept şi braţe. Mâna dreaptă se sprijină pe şold, iar cea stângă susţine himation-ul răsucit sub forma unei eşarfe diagonale, de la dreapta spre stânga, în faţă peste mijloc, coborând în pliuri fine până în dreptul genunchiului stâng. Capul, frumos împodobit cu o coafură clasică, frecvent întâlnită, este ornamentat cu o coroniţă slab imprimată.(muzeograf dr. Tudor Mandache)

            Mini-expoziţia va putea fi admirată până la sfârşitul lunii iunie, 2024, la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Str. Mr. Iancu Fotea, Nr. 2Bis (vizavi de Biserica Greacă).

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca