afis

Statuetă din secolul al XVIII-lea

 

plansa explicativa

                        Exponatul lunii decembrie: vineri, 3 decembrie 2021;
                        Durata: 3 – 31 decembrie 2021;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune spre vizitare, în luna decembrie 2021, mini-expoziţia „Statuetă din secolul al XVIII-lea”, realizată de muzeograf dr. Ingrid-Elena Bahamat.

           „În patrimoniul Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi există un exemplu concludent în acest sens, ales pentru a fi exponatul lunii decembrie a anului 2021. Este vorba de o statuetă feminină (bibelou), creaţie a atelierului Sèvres (Franţa), din anul 1778. Statueta din porţelan (modelat şi pictat) reprezintă un personaj feminin (într-o poziţie ce sugerează o atitudine parcă studiat relaxată) cu o vestimentaţie elegantă, coafură şi machiaj specifice pentru moda din Franţa epocii, aşezat pe un mic soclu circular (ornamentat cu motive stilizate aurii, pe un fond alb). Rochia este policromă, culoarea dominantă fiind verde pastelat. Spatele rochiei, mânecile şi zona corsajului sunt în culoarea dominantă, uni, cu garnitură din dantelă fină, de culoare albă, tiv la poale şi mâneci de culoare aurie. Partea din faţă a rochiei are un delicat model floral stilizat: boboci de trandafiri în nuanţe de roz, cu mici frunze verzi, încadraţi în medalioane şi ghirlande fin dantelate, într-un ansamblu elegant proporţionat, pe o alternanţă coloristică cu alb şi auriu. De sub poalele rochiei se iveşte un pantofior, tot de culoare verde. Podoaba capilară respectă moda coafurii şi este împodobită cu o cunună din flori(de acelaşi tip cu cele din modelul rochiei, precum şi cu cea de pe corsaj – spre decolteu) şi o delicată panglică, de culoare verde. Evantaiul alb-auriu, purtat în mâna dreaptă, acordă un farmec suplimentar personajului nostru.

           Bibeloul impresionează prin acurateţea execuţiei, calitatea estetică a ansamblului şi fineţea detaliilor, demonstrând amprenta consacrată a porţelanului de Sèvres (sigla atelierului este pictată cu albastru, pe fond alb, în interiorul rochiei – spre poale).

           Merită menţionat faptul că această statuetă a fost achiziţionată în anul 1974, de la Radu Beldiman. Fiu al lui Victor Beldiman (inginer şi jurnalist) şi al Magdalenei (născută Rosetti, fiica scriitorului istoricului şi politicianului Radu Rosetti), Radu Beldiman a fost urmaşul unor importante familii din elita societăţii româneşti, cu un stil de viaţă racordat la moda bunului gust al timpului.

           Un exerciţiu de imaginaţie ne poate ajuta să vedem cu ochii minţii, călătorind în timp şi spaţiu, ce tipologii de ambient interior a înfrumuseţat, de-a lungul vremii, acest bibelou, precum şi la ce poveşti de viaţă şi amintiri de familie a fost martor…” (muzeograf dr. Ingrid-Elena Bahamat)

            Mini-expoziţia va rămâne deschisă spre vizitare, timp de o lună, la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis.

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca