afis
plansa explicativa

Exponatul lunii noiembrie 2022 - „Un inel din aur descoperit în necropola tumulară de la Tirighina (Campania 2020)

 

                        Exponatul lunii noiembrie: marţi, 1 noiembrie 2022;
                        Durata: 1 – 30 noiembrie 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune spre vizitare, în luna noiembrie 2022, mini-expoziţia „Un inel din aur descoperit în necropola tumulară de la Tirighina (Campania 2020)”, organizată de muzeograf dr. Adrian Adamescu.

           Bijuteria a fost descoperită în situl Tirighina-Bărboşi, într-un mormânt de înhumaţie, la baza camerei funerare, aproape de latura de vest a acesteia, unde au fost identificate şi două tălpi din piele.

           „Inelul descoperit în Cx. 1211 este realizat din aur cu chatonul sudat de verigă. Piesa centrală o constituie o camee, din onix în două straturi, cu reprezentarea unui personaj reliefat cu alb pe fond albastru. Este vorba despre reprezentarea lui Hermes nud, poziţionat dreapta, sprijinit de o coloană. Pe cap are cele două aripi stilizate, caduceul este în spate, iar în mâna dreaptă are punga. Torsul este acoperit de o mantie redată prin linii fine. Imaginea îşi găseşte analogii apropriate pe o intaglio (cristal de stâncă) din colecţia Muzeului J.P. Getty din Los Angeles şi care este datată în secolul I p.Chr.” (muzeograf dr. Adrian Adamescu).

            Exponatul poate fi admirat la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2BIS (vizavi de Biserica Greacă), timp de o lună, în perioada 01.11.2022 – 30.11.2022.

.

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca