PROIECTUL „EXPONATUL LUNII”
Expoziţii realizate în anul 2021

exponatul lunii


Tabletă votivă Bacchus

 

              Exponatul este un basorelief realizat din marmură, cu dimensiunile de 27cm/19cm, ce are în prim-plan figura impunătoare a tânărului zeu, nud, stând în picioare. Zeul poartă nebrida, în mâna stângă ţine tyrsul, iar cu dreapta varsă vinul. La picioarele zeului se află un acolit, în partea dreaptă, şi o panteră în partea stângă, iar coarde de viţă-de-vie încadrează compoziţia.

               Basorelieful este o reprezentare frecventă a cultului lui Dionyssos, zeu al fertilităţii, al vegetaţiei şi al vinului în mitologia greacă, preluat şi în cea romană sub numele de Bacchus.

               Mitul lui Dionyssos prezintă unicul caz în care o divinitate s-a născut de trei ori: prima din pântecul mamei sale (Semele), a doua din coapsa lui Zeus şi a treia când, după sfâşierea sa de către Titani, Rhea fiica lui Uranus, i-a reunit membrele sfârtecate şi el a prins din nou viaţă.

               În fosta provincie romană de la Dunărea de Jos, cele mai frecvente simboluri dionysiace – viţa-de-vie şi craterul – se întâlnesc, în special, pe monumentele funerare.