afis
plansa explicativa

SANIA DE TREIERAT CU DINŢI DE SILEX
 (DUIUM, DICANIE, DOSCĂ)

 

                        Exponatul lunii septembrie: miercuri, 1 septembrie 2021;
                        Durata: 1 – 30 septembrie 2021;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune spre vizitare, în luna septembrie, 2021, exponatul lunii, SANIA DE TREIERAT CU DINŢI DE SILEX, proiect expoziţional realizat de muzeograf Ionela Daniela Antohe.

           Sania de treierat provine din comuna Oancea, judeţul Galaţi şi va putea fi admirată, începând cu data de 1 septembrie 2021, la Secţia „Lapidarium” a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

           „Este confecţionată din lemn de salcie, formă trapezoidală, uşor curbată în partea din faţă. Blatul este compus din şase blăni de scândură, prinse între ele cu cepuri, iar pe spate are două stinghii prinse cu pene de lemn. Lamelele din silex sunt ordonate în coloane paralele, iar rândurile de pe o traversă continuă pe cea alăturată, acest fapt făcând ca randamentul de lucru al saniei să fie unul ridicat. Starea de conservare este bună, pe alocuri prezentând semne de uzură funcţională.

           Treieratul pe arie cu sania de treierat, se realiza pe o suprafaţă de pământ situată la marginea satului, de obicei pe un loc mai înalt. Etapele premergătoare acestui proces erau: curăţarea ariei, îndreptarea, tasarea şi stropirea cu apă a pământului. Apoi, snopii de cereale erau aşezaţi circular, cu spicele spre interior iar sania de treierat trasă de animale trecea peste ei, scuturând astfel boabele care erau adunate la anumite intervale de timp în centrul ariei”. (Muzeograf Ionela Daniela Antohe)

           SANIA DE TREIERAT CU DINŢI DE SILEX va rămâne expusă la Secţia Lapidarium, str. str. Maior Iancu Fotea nr 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), timp de o lună.

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca