afis
plansa explicativa

PIESE DIN INVENTARUL FUNERAR AL CAVOULUI ROMAN
(Campaniile 1974-1975 şi 2018)
Miniexpoziţie, martie 2021

 

                        Exponatul lunii martie: miercuri, 3 martie 2021;
                        Durata: 3 - 31 martie 2021;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           În buna tradiţie, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă prezintă la începutul primăverii, exponatele lunii martie. Este vorba despre un mic „tezaur”, descoperit de arheologii Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” în timpul campaniilor din 1974-1975 şi 2018. Astfel, muzeograful dr. Tudor Mandache aduce în atenţia publicului, proiectul expoziţional, „PIESE DIN INVENTARUL FUNERAR AL CAVOULUI ROMAN (Campaniile 1974-1975 şi 2018)”, în care sunt prezentate câteva obiecte descoperite în timpul săpăturilor arheologice la Cavoul roman. Printre piesele expuse se află artefacte din metal care pot oferi date privind încadrarea cronologică a Cavoului roman, foiţe din aur, precum şi 20 de piese din almandin. Pietrele semipreţioase din almandin au fost descoperite în zona centrală a camerei mici a Cavoului roman, într-o alveolă cu diametrul de 10 cm şi adâncimea de 5 cm.

            „Cavoul roman din Galaţi făcea parte dintr-un peisaj funerar situat pe terasa superioară din zona de nord a confluenţei Siretului cu Dunărea, la est de castellum-ul şi de castrul roman de la Tirighina-Barboşi. În această zonă, M. Brudiu nota existenţa unor movile funerare, unele de dimensiuni neobişnuite. Acest peisaj funerar, din păcate, a fost distrus odată cu apariţia cartierului «Dunăre» al oraşului Galaţi. În timpul lucrărilor, la fundaţia unui bloc s-a observat «sub nivelul actual de călcare» segmente din elevaţia unei construcţii cu caracter funerar. Urmarea nu a fost sistarea lucrărilor, cum ar fi fost normal în această situaţie, ci mai mult, s-a trecut la «demantelarea cavoului» până la -2,70 faţă de nivelul respectiv de călcare. În condiţiile în care edificiul era relativ bine păstrat şi nu a putut fi, probabil, complet distrus, s-au sistat lucrările de «demolare manuală»! şi s-a trecut la degajarea, atât în interior cât şi în exterior, a zidurilor pentru a fi realizat un plan al construcţiei. Cercetările s-au axat pe zona interioară a cavoului, singura care nu a fost afectată de buldozer şi s-au luat măsuri de protejare a perimetrului. Construcţia este de formă rectangulară la exterior, iar la interior încăperea prezintă un aspect trapezoidal. Orientarea edificiului este N-S, cu intrarea pe latura sudică şi o încăpere nu este delimitată de încăperea funerară principală printr-un zid, ci a fost realizată prin îngustarea camerei funerare în zona nordică”. (muzeograf dr. Tudor Mandache)

            Pentru o lecţie de istorie autentică, vă invităm să admiraţi, începând cu data de 3 martie 2021, miniexpoziţia „PIESE DIN INVENTARUL FUNERAR AL CAVOULUI ROMAN (Campaniile 1974-1975 şi 2018)”, la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, str. Maior Iancu Fotea nr. 2BIS, vizavi de Biserica Greacă.

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca