imagine de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

 

Smaranda Brăescu – Dincolo de culmi şi neguri

                        Masă rotundă: marţi, 12 octombrie 2022 ora 1200;
                        Durata: o oră;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Galerie foto: .pdf;

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită miercuri, 12 octombrie 2022, ora 1200, la o masă rotundă dedicată Smarandei Brăescu, prima femeie cu brevet de paraşutist şi a doua femeie pilot a României, campioană mondială la saltul feminin cu paraşuta în 1931, şi campioană mondială absolută în 1932, la Sacramento, SUA. La împlinirea a 90 de ani de la obţinerea recordului mondial absolut şi la 125 de ani de la naşterea sa, anul acesta i-am celebrat viaţa şi activitatea prin variate manifestări.

           „Cine a văzut-o şi cine a auzit-o vorbind de plaiurile româneşti, a rămas mişcat de sufletul ei delicat, de curajul ei supraomenesc, de nemărginitul ei patriotism. Ea poate sta cu cinste alături de marile românce din trecut, a căror modestie şi jertfă pentru ţară a lăsat numeroase pilde pentru generaţiile următoare” (Revista „Cele trei Crişuri”, noiembrie-decembrie 1931). Aceste frumoase cuvinte descriu o persoană care a sfidat normele epocii în care a trăit, a depăşit bariere de netrecut pentru majoritatea femeilor din vremea sa şi a reuşit să-şi împlinească visul de a deveni paraşutistă, aviatoare şi campioană mondială absolută la saltul cu paraşuta.

           Activitatea intitulată „Smaranda Brăescu – Dincolo de culmi şi neguri” va fi moderată de directorul instituţiei, prof. Cristian Dragoş Căldăraru. În cadrul aceleiaşi întâlniri va fi prezent un invitat special, un paraşutist, membru al Clubului „Aerial” din Galaţi, prilej de a afla cum a evoluat acest sport în prezent faţă de perioada de pionierat a paraşutismului din vremea Smarandei Brăescu.

           De asemenea, vor mai susţine comunicări: Daniela Alecsă, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci – „Jurnalele Smarandei Brăescu – un dialog interior încărcat de sensuri”, dr. Valentin Bodea, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi – „Viaţa şi activitatea pictorului Dumitru Brăescu”, fratele celebrei paraşutiste, Mihaela Damian, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi – „2 octombrie 1931 – ziua recordului mondial feminin la saltul cu paraşuta”.

            Acţiunea va avea loc miercuri, 12 octombrie 2022, ora 1200, la secţia Lapidarium, strada Maior Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).

           

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca