Navigaţia pe Dunăre.
Provocări şi răspunsuri în perioada interbelică
Vernisaj expoziţie: marţi, 4 octombrie 2022 ora 1700;
Durata: 4 – 20 octombrie 2022;
Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis;
Comunicat de presă: .pdf;
Afiş: .jpg;
Invitaţie: .jpg;
Echipa Muzeului Tehnic şi al Transporturilor din Budapesta împreună cu reprezentanţi ai Institutului „Liszt” – Centrul Cultural Maghiar din Bucureşti au revenit la Galaţi, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, cu o nouă expoziţie – „Navigaţia pe Dunăre. Provocări şi răspunsuri în perioada interbelică”.
Expoziţia din acest an prezintă schimbările semnificative intervenite în navigaţia pe Dunăre în perioada interbelică, atunci când s-au creat noi organisme de reglementare (Comisia Internaţională a Dunării / Comitée Internationale du Danube. CID), altele s-au reorganizat (Comisia Europeană a Dunării. CED), au luat fiinţă noi societăţi de navigaţie de stat (cehoslovacă, iugoslavă), respectiv private (engleze, franceze, belgiene, austriece etc). În acelaşi timp, în urma dezvoltării motorizării şi a transporturilor de petrol, această perioadă a adus în rândul guvernelor şi investitorilor de pe malurile Dunării şi semnificative provocări tehnice. În noua situaţie de concurenţă, Ungaria de după Trianon a trebuit să se repoziţioneze şi a reuşit acest lucru în pofida unor dezavantaje importante. Schimbările politice din anii `30 au influenţat de asemenea poziţia din transporturile fluviale a tuturor ţărilor dunărene, nu numai a Ungariei.
Expoziţia structurată pe cinci teme, dar şi pe criterii cronologice, îşi propune să ofere o imagine generală asupra acestor provocări şi a răspunsurilor la aceste provocări, prin intermediul unor imagini de arhivă şi a patru modele de nave puse la dispoziţie de către Muzeul Tehnic şi al Transporturilor din Ungaria.
Expoziţia este vernisată marţi, 4 octombrie, ora 1700, la Secţia Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 BIS (vizavi de Biserica Greacă) şi va rămâne la Galaţi până pe 20 octombrie 2022.
curator, Tinku-Szathmáry Bálazs |
PARTENERI |