Medalie dedicata bicentenarului nasterii
Carte romanească veche -Mineiul lunii decembrie, Buda, 1805
Medalie dedicata bicentenarului nasterii
Planşă explicativă

MINEIUL LUNII DECEMBRIE
BUDA, 1805

 

                        Colecţia: Carte românească veche;
                        

       ANUNŢ PUBLIC – PREVENŢIE CORONAVIRUS (COVID -19)


                        Imagine: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Am căutat în Patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi astăzi am ales să vă prezentăm o carte românească veche. Bunul muzeistic, aflat în evidenţa ştiinţifică a muzeografului dr. Mariana Delia Pohrib este Mineiul lunii decembrie, tipărit în anul 1805 la Tipografia Universităţii Pesta din Buda.<

           Mineiul sau Minologhion (în greaca veche Μηναιον) este o carte liturgică (bisericească) care cuprinde slujbele şi cântările bisericeşti dintr-o lună, structurate pe fiecare zi, cu sfinţii sau sărbătoarea zilei respective. Există douăsprezece Mineie, pentru toate lunile anului, fiecare purtând numele lunii pentru care a fost scris. Primul Minei este al lunii septembrie, pentru că 1 septembrie marchează începutul anului bisericesc creştin-ortodox”. (muzeograf dr. Mariana Delia Pohrib)

           Mineiul lunii decembrie a fost imprimat pe hârtie cu filigran dispus vertical, reprezentând o coroană deschisă perlată cu un trifoi în vârf, iar preţul tipăririi a fost de peste 12.000 florini, sumă achitată de dr. Ioan Molnar-Piuariu la începutul anului 1806.

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian