MINEIUL LUNII DECEMBRIE
BUDA, 1805
Colecţia: Carte românească veche;
ANUNŢ PUBLIC – PREVENŢIE CORONAVIRUS (COVID -19)
Imagine: (.jpg);
Planşă explicativă: (.jpg);
Am căutat în Patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi astăzi am ales să vă prezentăm o carte românească veche. Bunul muzeistic, aflat în evidenţa ştiinţifică a muzeografului dr. Mariana Delia Pohrib este Mineiul lunii decembrie, tipărit în anul 1805 la Tipografia Universităţii Pesta din Buda.<
„Mineiul sau Minologhion (în greaca veche Μηναιον) este o carte liturgică (bisericească) care cuprinde slujbele şi cântările bisericeşti dintr-o lună, structurate pe fiecare zi, cu sfinţii sau sărbătoarea zilei respective. Există douăsprezece Mineie, pentru toate lunile anului, fiecare purtând numele lunii pentru care a fost scris. Primul Minei este al lunii septembrie, pentru că 1 septembrie marchează începutul anului bisericesc creştin-ortodox”. (muzeograf dr. Mariana Delia Pohrib)
Mineiul lunii decembrie a fost imprimat pe hârtie cu filigran dispus vertical, reprezentând o coroană deschisă perlată cu un trifoi în vârf, iar preţul tipăririi a fost de peste 12.000 florini, sumă achitată de dr. Ioan Molnar-Piuariu la începutul anului 1806.
Responsabil Relatii Publice, Aura Cristian |