PROIECTUL „EXPONATUL LUNII”
Expoziţii realizate în anul 2013
„Mapa (dimensiuni: 40 x 30 cm) este produsul unui atelier necunoscut, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Confecţionată din piele de culoare maro, este ornamentată cu motive romboidale şi un chenar cu motive de influenţă orientală, aurii. Cu un format tip servietă, are trei compartimente interioare căptuşite cu material textil de culoare verde şi un buzunar din piele. La exterior, pe partea din faţă, are în zona centrală o mică broască metalică, cu motive vegetale (căreia îi lipseşte cheiţa), iar în laterale sunt două cureluşe prinse în catarame metalice. A fost achiziţionată în 1969 de la unul din membrii familiei Sturdza, înrudită cu familia Negri.”
Vas bitronconic, cultura Babadag
Pe teritoriul judeţului Galaţi au fost identificate o serie de aşezări specifice culturii Babadag. În arealul acestei culturi se încadrează Exponatul lunii – vas bitronconic.
Vasul bitronconic, unicat pentru cultura Babadag, datorită dimensiunii reduse şi decorului realizat prin incizie, a fost descoperit în 1972 de Ion T. Dragomir, în situl arheologic de la Suceveni – Punct Stoborăni.
Trusa de birou atribuită domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Trusa de birou este produsul unui atelier necunoscut, de la mijlocul secolului al XIX-lea. Este compusă din: suport din marmură de culoare albă şi alamă cu inscripţia IASSI, 1859 ∕ Principelui Cuza; călimară (două bucăţi) din semicristal neornamentat, formă paralelipipedică şi capac din alamă, ornamentat cu borduri lineare, circulare; press-papier (două bucăţi) din marmură de culoare albă, formă paralelipipedică, cu garnitură şi mâner din alamă; tampon sugativă din marmură de culoare albă şi lemn, cu mâner din alamă, neornamentat; coupe-papier - lama din alamă neornamentată, cu mâner neornamentat din ebonită de culoare neagră şi gălbuie.
Mormântul nr. 7 din tumulul cu ringuri de piatră de la Tirighina Bărboşi
În anul 1978, Ion T. Dragomir a descoperit în cadrul necropolei din imediata vecinătate a castrului roman de pe promontoriu Tirighina Bărboşi, un tumul cu ringuri concentrice din piatră în care au fost cercetate 16 morminte de incineraţie şi înhumaţie. Dintre acestea, cel mai important s-a dovedit a fi mormântul nr. 7, care prin bogatul său inventar atestă intensitatea procesului de romanizare a populaţiei autohtone în acest areal.
Amforele romane, căţuia dacică şi prezenţa unei fibule din aur cu inscripţia „INN…”[INNOCENS] au determinat pe autorul descoperirii să considere că ne aflăm în faţa unui mormânt din secolul IV p.Chr., perioadă în care creştinismul se răspândea în Imperiul Roman.
25 OCTOMBRIE - ZIUA ARMATEI ROMÂNE
Pistol Mitralieră german MP 40
În cadrul proiectului expoziţional care vizează prezentarea publicului vizitator a unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei, va fi vernisat „Exponatul lunii: Pistol Mitralieră german MP 40”, armă utilizată de trupele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul expunerii „Dotarea Armatei Române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial” va fi prezentat armamentul aflat în dotarea armatei române la începutul celui de-al Doilea Război Mondial cât şi armamentul cu care a fost dotată armata română de Cehoslovacia, Franţa, Anglia, Germania.
Din anul 1959, prin Decretul nr. 381 din 1.10.1959, Armata Română este sărbătorită pe 25 octombrie, zi în care a fost eliberat Careiul (1944), ultima localitate aflată sub ocupaţie horthystă.