imagine de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

Expunere şi atelier:
„Viaţa Sfintei Parascheva pe înţelesul copiilor”


                        Expunere şi atelier: miercuri, 16 octombrie 2024, ora 1030;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă” Galaţi, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 80;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Galerie foto: .pdf;

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită miercuri, 16 octombrie 2024, ora 1030, la expunerea – „Viaţa Sfintei Parascheva pe înţelesul copiilor”.

            La activitatea organizată în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 28, colega noastră, muzeograf Ionela Daniela Antohe, le va expune copiilor aspecte despre viaţa şi importanţa Sfintei Parascheva. De asemenea, prin atelierul care se va desfăşura în cadrul acţiunii, copiii vor afla informaţii ce le vor stimula creativitatea şi interesul pentru istorie şi religie.

            Se spune despre Cuvioasa Parascheva că, pe la vârsta de zece ani, aflându-se în biserică, a auzit citindu-se cuvântul Evangheliei: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Simţind chemarea în inima ei, Parascheva îşi împarte moştenirea pe care i-o lăsaseră părinţii cu cei nevoiaşi şi se retrage în adâncul pustietăţii. În drumul său s-a oprit mai întâi la Constantinopol, unde a ascultat cuvântul călugărilor şi călugăriţelor cu o viaţă duhovnicească impecabilă.

            Legenda spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au adus la mal, iar un sihastru i-a rugat pe oameni să-l îngroape creştineşte. Săpând, aceştia au dat de trupul Paraschevei, dar totuşi au hotărât să-l pună şi pe el alături. Însă, noaptea, doi dintre credincioşii care participaseră la înmormântarea marinarului, Gheorghe si Eftimia, au avut un vis în care li se arăta o împărăteasă care le-a spus că ea este Cuvioasa Parascheva.

            Activitatea educaţională „Viaţa Sfintei Parascheva pe înţelesul copiilor” se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 80, Galaţi.

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca