afis
afis

Cercetare arheologică

la Obiectivul „Igienizare şi amenajare peisagistică a zonei fostului conac boieresc”, comuna Negrileşti, judeţul Galaţi.

 

                        Cercetare arheologică preventivă: data de începere 27 mai 2024, ora 1030;
                        Durata: circa 5 luni;
                        Locul: Situl arheologic „Negrileşti – Curtea Şcolii” comuna Negrileşti, judeţul Galaţi (Cod LMI: GL-I-s-B-02988);
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Galerie foto: .pdf;

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” realizează, începând cu data de 27.05.2024, o nouă cercetare arheologică preventivă în situl „Negrileşti – Curtea Şcolii, punct „Conac”, ca urmare a solicitării Primăriei Negrileşti de a igieniza şi reamenaja zona vechiului conac situat la vest de biserica „Sf. Nicolae”. Finanţarea acestui proiect este asigurată de Consiliul Judeţean Galaţi, şi se derulează conform contractului încheiat cu Primăria Negrileşti, în baza autorizaţiei 176/2004 emisă de Ministerul Culturii.

afis
afis

           Situl arheologic „Negrileşti – Curtea Şcolii” (Cod LMI: GL-I-s-B-02988) este unul dintre cele mai importante situri din judeţul Galaţi şi se află în intravilanul satului Negrileşti, având o suprafaţă de peste 10 hectare.

           Dezvoltarea edilitară a comunei, proiectele investiţionale derulate de Consiliul Judeţean Galaţi şi Primăria Negrileşti, trebuie să fie în acord cu legislaţia în vigoare referitoare la protejarea şi valorificarea siturilor şi a monumentelor istorice.

afis
afis

           Situl arheologic Negrileşti „Curtea Şcolii” a fost cercetat pentru prima oară în anul 1981, de către fostul director al muzeului tecucean, Mircea Nicu, când pe întreaga suprafaţă a sitului au fost depistate urme arheologice aparţinând neoliticului (cultura „Starčevo-Criş”), epocii bronzului (cultura „Noua”), perioadele secolelor IV-V p.Chr., VIII-X p.Chr. şi din evul mediu târziu. Zona supusă amenajării se află la NE de punctul „Pin”, la nord de punctul „Grădiniţă” şi la vest de Biserica „Sf. Nicolae”.

           În vecinătatea zonei de cercetat au fost descoperite numeroase complexe de locuire începând cu epoca neolitică şi până în epoca modernă. Au fost cercetate patru locuinţe neolitice specifice culturii „Stracevo-Criş”, locuinţe şi gropi menajere, cuptoare de ars ceramica, cuptoare casnice, etc., din epoca bronzului, perioada postromană şi cea premedievală. Au fost cercetate şi 60 de morminte de înhumaţie din necropola satului medieval, care se extinde şi sub ruinele fostului conac. Pentru descărcarea de sarcină arheologică a zonei pe care s-a construit noua grădiniţă, la 8m sud de fostul conac, au fost efectuate cercetări care au permis punerea în evidenţă a 166 de complexe de locuire din diferite perioade istorice.

afis
afis

           Proiectul de cercetare arheologică preventivă Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a încheiat un  un protocol de colaborare cu instituţia muzeală tecuceană privitor la situl „Negrileşti”, participând în calitate de partener la cercetarea arheologică din lunile iunie-iulie 2024. Până în prezent au fost deschise două secţiuni pe axele NS şi EV ale construcţiei şi în afara acesteia, pentru a surprinde planimetria şi contextele arheologice pe care aceasta a fost ridicată.

           Au fost evidenţiate fundaţiile de zidărie ale fostului conac, refaceri din  diferite etape ale acestora şi, sub acestea, un nivel medieval cu înhumări din secolele XVI-XVII. Sub acest nivel medieval au fost sesizate niveluri de locuire din perioada secolelor IV, IX, X p. Chr, precum şi din epoca târzie a bronzului, mileniul II a. Chr.

           Cercetarea arheologică preventivă s-a realizat la adâncimi cuprinse între -1,80m şi -3,50m, unele complexe continuându-se sub profilele secţiunii. Pentru a desface, pe cât posibil, complexele în integralitatea lor s-a procedat la efectuarea unor extinderi la vest de secţiune. Au fost evidenţiate complexe de locuire din epoca târzie a bronzului, perioada postromană şi morminte din perioada medievală.

           Operaţiunile de săpare manuală a suprafeţelor, desfacerea manuală a complexelor arheologice prin şpăcluire, pensulare, prelevare şi cele de înregistrare grafică (realizarea planurilor la profilele secţiunilor şi grunduri în diferite etape de cercetare) şi foto, au reprezentat activităţile principale realizate în această perioadă

           Având în vedere densitatea mare de locuire din diferite perioade istorice, numărul ridicat de complexe şi structuri arheologice, estimăm că cercetarea va continua încă patru-cinci luni.

           Rezultatele cercetărilor vor fi valorificate ştiinţific prin publicarea unor articole în coautorat, precum şi prin realizarea unei expoziţii itinerante (Galaţi, Tecuci şi componenta foto documentară la şcoala din Negrileşti) privitoare la cercetarea din anul 2024.

 

Arheolog,
Costel Ilie

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca