afis
plansa explicativa

Exponatul lunii iulie 2023 – Roba de avocat a lui Vasile Poltzer, Decan al Baroului Covurlui (1935-1941)

 

                        Exponatul lunii iulie: miercuri, 5 iulie 2023;
                        Durata: 5 – 30 iunie 2023;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

            Luna iulie vine la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, cu o miniexpoziţie pregătită de muzeograf Mihaela Damian. Este vorba despre Roba de avocat a lui Vasile Poltzer, decan al Baroului Covurlui în perioada 1935 – 1941. Piesa vestimentară face parte dintr-o donaţie mai amplă, cuprinzând documente, fotografii şi cărţi, pe care acesta a făcut-o Muzeului de Istorie din Galaţi în anul 1979, în semn de recunoştinţă faţă de oraşul care i-a „deschis în viaţă un frumos drum profesional”. Conform actului de donaţie, cu această robă avocatul Vasile Poltzer a pledat la unele dintre cele mai importante procese civile, comerciale şi maritime ale carierei sale.

           Vasile Poltzer şi-a început cariera profesională la 12 octombrie 1906 ca avocat stagiar în Baroul Ilfov, desăvârşindu-şi studiile juridice prin obţinerea titlului de doctor în drept la Paris, în anul 1912, cu lucrarea „L` Enrichissement sans cause”. În acelaşi an se transferă în cadrul Baroului Covurlui ca avocat definitiv. În oraşul de la Dunăre, Vasile Poltzer a deţinut un cabinet de avocatură pe strada Hagi Stoian nr. 7, reuşind cu timpul să câştige respectul şi simpatia comunităţii gălăţene.

           El a deţinut demnitatea de decan al Baroului Covurlui până la data de 19 martie 1941, când a demisionat pentru a se transfera la Bucureşti, în cadrul Baroului Ilfov. Ca omagiu pentru activitatea sa în fruntea Baroului gălăţean, Corpul Avocaţilor din judeţul Covurlui i-a conferit titlul de decan pe viaţă, în cadrul şedinţei din 18 decembrie 1943. Cu toate acestea, o dată cu instaurarea regimului comunist, avocatul Vasile Poltzer a fost împiedicat să-şi mai exercite profesia, fiind exclus din Baroul Ilfov de către Comisia de epurare a acestui judeţ. (muzeograf Mihaela Damian)

            Toate informaţiile şi detaliile despre obiectul cu valoare istorică deosebită le puteţi afla şi din planşa care însoţeşte exponatul. Miniexpoziţia va rămâne deschisă publicului până la finalul lunii iulie, la Secţia Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca