afis
plansa explicativa

Exponatul lunii aprilie 2023 – UN OPAIŢ MONOLYCHNIS DIN COLECŢIA DR. ALEXANDRU NESTOR MĂCELLARIU (SEC. II-III p. Chr)

 

                        Exponatul lunii aprilie: miercuri, 5 aprilie 2023;
                        Durata: 5 – 30 aprilie 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune pentru luna aprilie 2023 miniexpoziţia UN OPAIŢ MONOLYCHNIS DIN COLECŢIA DR. ALEXANDRU NESTOR MĂCELLARIU (SEC. II-III p. Chr), organizată de muzeograf dr. Tudor Mandache.

            Exponatul lunii aprilie provine din colecţia dr. Alexandru Nestor Măcellariu şi are următoarele caracteristici: Dimensiuni: L: 16 cm; D bază: 6,8 cm; D max: 11,8 cm; H: 5,1 cm; H toartă: 7,6 cm, D gurii de alimentare: 0,9 cm; D orificiu ardere: 1 cm. Tehnică/material: tipar, pastă de bună calitate, brun cărămizie, acoperit cu barbotină brun-cărămizie.

            Descriere/decor:  Opaiţ întreg, bine conservat, cu corpul circular, biconvex în secţiune, cu ciocul cordiform şi cu discul concav. Prezintă o bordură teşită. Discul este delimitat de un cerc proeminent decorat cu diverse figuri umane şi animaliere: central, în jurul orificiului de alimentare se află un ochi, iar de jur împrejurul acestuia, radiar, există şapte reprezentări figurative. Pe primul plan se află un arc cu săgeată, urmat de un luptător în ipostază de fandare spre dreapta cu piciorul stâng îndoit din genunchi. Acesta ţine în mâna dreaptă o spadă în poziţie orizontală, cu vârful sprijinit în podul palmei stângi. Se mai regăseşte un pumnal (pugio) care străpunge ochiul de sus; un iepure în poziţie ghemuită, cu urechile lăsate pe spate. Un peşte sau un phallus; un şarpe încolăcit, registrul decorativ încheindu-se cu un vultur cu aripile desfăcute sau scorpion.

            Exponatul lunii aprilie va poate fi admirat la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2BIS (vizavi de Biserica Greacă), timp de o lună, în perioada 05.04.2023 – 30.04.2023.

 

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca