imagine de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

 
Expunere: „Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru”

                        Expunere: vineri, 26 octombrie 2022 ora 1000;
                        Locul: Papillon Afterschool,Galaţi, strada Tecuci, nr. 3, bloc V3, tronson 2, parter;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Galerie foto: .pdf;

           În fiecare an, pe 26 octombrie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Sărbătoarea Sfântului Dumitru. Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, prin muzeograful Ionela-Daniela Antohe,  a pregătit cu această ocazie expunerea „Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru”. Activitatea care se va desfăşura la Centrul Afterschool Papillon” îşi propune să aducă în faţa publicului, format în special din copii, elemente de folclor care ţin de Sărbătoarea Sfântului Dumitru.

           Cunoscut în lumea creştină şi sub denumirea de Dimitrie sau „Izvorâtorul de mir”, Sfântul Dumitru, originar din Salonic (Grecia), a trăit în perioada împăraţilor romani, Diocleţian şi Maximian, autorii persecuţiilor asupra creştinismului.

           Pe lângă practica religioasă a credincioşilor, la români, de această zi sunt legate şi o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii, care ţin de registrul folcloric. Astfel, în credinţa populară, anul calendaristic este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Pe când Sfântul Gheorghe aduce la viaţă întreaga natură, „încuind” iarna, Sfântul Dumitru, dimpotrivă, usucă toate plantele de câmp, scutură copacii de frunze, fiind considerat patronul iernii pastorale.

           De „Sâmedru”, denumirea populară a zilei de 26 octombrie, se practicau şi încă se mai practică în unele zone ale ţării, tot felul de tradiţii şi obiceiuri. Dintre acestea, cel mai cunoscut este „focul lui Sâmedru”, care se desfăşoară în ajunul acestei sărbători şi la care participă întreaga comunitate. El simbolizează, printre altele, sănătate pentru copii, căsătorie pentru cei tineri şi „încălzirea” celor decedaţi peste iarnă.

            Activitatea se va desfăşura miercuri, 26 octombrie 2022, la „Papillon Afterschool”.

 

           

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca