imagine de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

 100 de ani de la decorarea oraşului Galaţi
de către Republica Franceză
(1922-2022)

                        Vernisaj expoziţie: vineri, 21 octombrie 2022 ora 1200;
                        Durata: 21 octombrie – 20 noimbrie 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Invitaţie: .jpg;
                        Galerie foto: .pdf;

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită la un eveniment de excepţie care marchează 100 de ani de la decorarea oraşului Galaţi de către Republica Franceză (1922-2022). Expoziţia organizată de muzeograf dr. Maria-Magdalena Tuluş este dedicată evenimentului care s-a desfăşurat pe 21 octombrie 1922, când şeful Misiunii Militare Franceze, generalul Henri Mathias Berthelot, a decorat oraşul Galaţi cu Crucea de Război a Franţei.

            Pe 7-9 ianuarie (stil vechi) 1918, oraşul Galaţi a fost apărat de circa 3000 de ostaşi români care au ţinut piept unei armate ruseşti, în retragere, care număra 12000 de oameni şi care devasta totul în cale. Eroismul ostaşilor români în Primul Război Mondial a dus la decizia Franţei de a decora oraşul nostru cu Crucea de Război a Franţei. Galaţiul este unul dintre cele trei oraşe decorate de Franţa, alături de Iaşi şi Giurgiu.

           Demersul expoziţional îşi propune să reamintească unul dintre momentele deosebit de importante pentru istoria noastră locală şi cea naţională prin valorificarea unor bunuri de patrimoniu, cum ar fi: documente, fotografii, bunuri tridimensionale, medalii, copii după acte din Arhivele Naţionale – filiala Galaţi.

           Expoziţia care va fi vernisată vineri, 21 octombrie 2022, ora 1200 la Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă), va rămâne deschisă timp de o lună. 

           

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca