afis

Mini-expoziţia lunii septembrie:
PIEPTENI PENTRU LÂNĂ SAU CÂNEPĂ

 

plansa explicativa

                        Exponatul lunii septembrie: joi, 1 septembrie 2022;
                        Durata: 1 – 30 septembrie 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Luna septembrie aduce la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, mini-expoziţia PIEPTENI PENTRU LÂNĂ SAU CÂNEPĂ, organizată de muzeograf Ionela-Daniela Antohe.

           În cadrul mini-expoziţiei, vizitatorii vor avea ocazia să cunoască mai multe despre ocupaţiile tradiţionale practicate pe teritoriul ţării noastre şi vor putea să vadă două obiecte folosite în meşteşugul ţesutului, cu o valoare muzeistică deosebită, care fac parte din patrimoniului Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

           Pieptenii pentru lână sau cânepă au forma unor lopăţele cu dinţii lungi din fier încastraţi în lemn. Registrul decorativ este alcătuit din motive astrale – stele şi motive geometrice: romburi, linii în zig-zag, orizontale, verticale. Aceştia se aşezau unul lângă celălalt, cu dinţii în sus, fiind fixaţi pe pământ, pe un scaun sau pe o laviţă. Se lua apoi câte un mănunchi de lână sau cânepă, jumătatea dinspre vârf era înfăşurată în jurul unei mâini, iar cealaltă jumătate se trecea uşor prin dinţii de fier, alegându-se astfel fuiorul. Fibrele mai scurte care rămâneau în piepteni erau selecţionate în continuare, până la epuizarea mănunchiului (muzeograf Ionela-Daniela Antohe).

            Mini-expoziţia PIEPTENI PENTRU LÂNĂ SAU CÂNEPĂ va rămâne deschisă timp de o lună şi poate fi vizitată la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca