Aspecte culturale şi socio-economice
din comuna Buciumeni, judeţul Galaţi.
Prima jumătate a secolului al XX-lea
Vernisaj expoziţie: miercuri, 6 iulie 2022 ora 1100;
Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis;
Comunicat de presă: .pdf;
Afiş: .jpg;
Invitaţie: .jpg;
Mijlocul verii aduce la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată sub coordonarea Consiliului Judeţean Galaţi, o expoziţie inedită dedicată comunei Buciumeni, cea care a dat lumii multe personalităţi:
■ Campioana mondială la paraşutism în S.U.A, Smaranda Brăescu (21 mai 1897-2 februarie 1948),
■ Dumitru „Tache” Brăescu (1886-1947), fratele Smarandei Brăescu,
■ Scriitoarea Natalia Negru (1882-1962), autoarea operelor „O primăvară”, „Cântece”-1909, „Mărturisiri”, „Nuvele”, 1913, „Legenda. Poem dramatic”- 1922,
■ Dimitrie Negru (1883-1955), medic, fratele Nataliei Negru,
■ Preotul Corodeanu Gheorghe (1909- 1999), născut în Buciumeni, care după cutremurul din 1940 a restaurat pictura degradată a bisericii din Cosmeşti, iar cu sprijinul sătenilor a ridicat în cimitirul satului o capelă pe care a pictat-o singur,
■ Neculai Staicu-Buciumeni, general (r) (1920-2016), născut în comuna Buciumeni, care în 1942-1943 a scris primele cărţi: „Fata generalului”, „Cavalcada”, „Cuibul Şoimilor”. A fost un pasionat împătimit al personalităţii Smarandei Brăescu despre care a scris două cărţi: „Anii de glorie ai Smarandei Brăescu” şi „Smaranda Brăescu-Regina aerului”. A murit în anul 2016 cu regretul că nu a putut muta osemintele Smarandei Brăescu într-un cimitir al eroilor.
Expoziţia organizată de muzeograf Ionela-Daniela Antohe cuprinde costumul popular care a aparţinut Smarandei Brăescu, şevaletul cu scăunel, precum şi două truse cu instrumente de pictat care au aparţinut lui Dimitrie Brăescu, ceasul de buzunar care a fost purtat de Neculai Staicu-Buciumeni, două manuscrise originale ale poeziilor „Floarea inimii” şi „Corina mea!” care au aparţinut Nataliei Negru, Brevetul de acordare a Ordinului Coroana României în grad de Comandor, emis de Regele Ferdinand I în anul 1926, pentru profesorul Dimitrie Negru. De asemenea, în cadrul expoziţiei ASPECTE CULTURALE ŞI SOCIO-ECONOMICE DIN COMUNA BUCIUMENI, PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XX-LEA veţi putea admira şi fotografii cu personalităţile născute în comuna Buciumeni, dar si alte aspecte educaţionale şi socio-economice, obiecte tridimensionale provenite chiar de la unii oameni de seamă ai comunei.
Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 6 iulie 2022, ora 1100, la Secţia Lapidarium,str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).
Responsabil Relatii Publice, Aura Cristian |
PARTENERI |