afis

Calculatorul german pentru aviaţie „Knemeyer”
Dreieckrechner – model Plath DR2

 

plansa explicativa

                        Exponatul lunii iulie: vineri, 1 iulie 2022;
                        Durata: 1 – 31 iulie 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită să admiraţi exponatul lunii iulie 2022: „Calculatorul german pentru aviaţie «Knemeyer» Dreieckrechner – model Plath DR2”, proiect realizat de muzeograf Mihaela Damian.

            Dispozitivul este o riglă de calcul circulară, cu două feţe, pentru determinarea diferitelor informaţii necesare piloţilor în etapa de pregătire a zborului, dar şi în aer, la manşa avioanelor. Discul prezintă două feţe, cu diferite marcaje gradate care oferă o modalitate rapidă de a efectua calcule complexe, ce vizează durata, înălţimea, viteza şi direcţia de zbor. Invenţie a inginerului german Siegfried Knemeyer, acest instrument de navigaţie portabil a fost utilizat pe scară largă atât în aviaţia militară cât şi în cea civilă germană, începând cu anul 1936 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. De calculatorul Knemeyer s-au folosit şi piloţii români, fiind un instrument destul de răspândit în cadrul flotilei militare româneşti. Acest dispozitiv a fost realizat de producătorul Dennert & Pape în Hamburg – Altona, în iunie 1942.

           Instrumentul de navigaţie are şi valoare o memorială deosebită, deoarece a aparţinut unei personalităţi a aviaţiei româneşti, generalului de escadră Anton Marin (1898 – 1992), născut la Iveşti, jud. Galaţi. Acesta a activat în cadrul armatei în calitate de ofiţer artilerist şi a participat la Primul Război Mondial, pentru ca mai apoi să devină pilot, profesor la Academia Militară, iar în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial să îndeplinească funcţia de Şef al Statului Major al Aviaţiei Militare Române, atât pe frontul de Est cât şi pe frontul de Vest. (muzeograf Mihaela Damian)

            Exponatul va putea fi vizionat până la sfârşitul lunii iulie 2022, la Secţia Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca