afis

Un fragment de inscripţie elenistică
descoperit la Tirighina-Bărboşi

 

plansa explicativa

                        Exponatul lunii mai: miercuri, 4 mai 2022;
                        Durata: 3 – 31 mai 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită să admiraţi exponatul lunii mai 2022: „Un fragment de inscripţie elenistică descoperit la Tirighina-Bărboşi”, aflat în grija muzeografului dr. Tudor Mandache.

           Cu prilejul săpăturilor arheologice desfăşurate în anul 1983, în cetăţuia getică de pe înălţimea Tirighina de la Barboşi-Galaţi, într-un mic spaţiu nederanjat din locuinţa L1N, ultimul nivel a cetăţuii D-3, la adâncime de 2,20m, a fost găsit un fragment de marmură cu inscripţie.

           Acest bun cultural a intrat în colecţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” în anul 2010, fiind donată de către descoperitorul său, arheologul Silviu Sanie (Institutul de Arheologie Iaşi). Fragmentul de marmură de foarte bună calitate (L. 16.6 cm;
l. medie 5.7 – 5.9 cm; gr. max. 9.2 cm) păstrează grupuri de litere incizate (h. 0.67 – 1.27 cm) din şase rânduri ale unei inscripţii greceşti.

           Încadrarea cronologică cea mai târzie ar plasa fragmentul de marmură cu inscripţie într-o perioada anterioară existenţei cetăţuii getice de pe înălţimea Tirighina, eventual la începutul fiinţării ei, mai exact în perioada elenistică.

           O traducere clară a textului nu poate fi decât presupusă, dar putem spune că textul se referă la un basileus (rege) şi un polis (oraş) al cărui nume  începe cu LY, posibil Lysimacheia. Prezenţa vocabulei θερει (vară sau recoltă)  sugerează faptul că textul menţiona unele probleme ale coloniilor greceşti cu  alte populaţii. Acest fapt ar permite eventual apropierea textului inscripţiei din care a făcut parte micul fragment de unele monumente epigrafice de tipul arhicunoscutului decret în onoarea lui Agathocles fiul lui Antiphilos, descoperit inclusiv la Histria.

           În legătură cu neobişnuita prezenţă a fragmentului de inscripţie în cetăţuia de la Bărboşi ar putea fi emise mai multe ipoteze, care trebuie, totuşi, să fie confirmate prin cercetări ulterioare. Cert este că această descoperire, deocamdată singulară într-o aşezare getică, este de mare interes.

           Exponatul va putea fi vizionat până la sfârşitul lunii mai 2022, la Secţia Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca