CARNET CU IMPRESII DIN PRIZONIERAT
(1918)
Exponatul lunii august: miercuri, 4 august 2021;
Durata: 4 – 29 august 2021;
Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
Comunicat de presă: .pdf;
Afiş: (.jpg);
Planşă explicativă: (.jpg);
Printre bunurile culturale cu valoare deosebită din colecţia Istorie contemporană a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi se numără şi un carnet cu impresii din prizonierat, din anul 1918, aparţinând lui Gheorghe Arghir, învăţător şi preot care şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii didactice la Galaţi, în prima jumătate a secolului al XX-lea.
„La momentul intrării României în Primul Război Mondial, Gheorghe Arghir a fost mobilizat cu gradul de sublocotenent în Regimentul 50 Infanterie şi a participat la bătăliile purtate de armata română în Transilvania, de la Dunăre, apoi pe frontul de rezistenţă al trecătorilor Carpaţilor. A căzut prizonier la 29 noiembrie 1916, într-o luptă pe valea râului Buzău şi a petrecut cea mai mare parte a prizonieratului în lagărul Krefeld din Germania. Perioada prizonieratului în lagărele germane a fost o experienţă tristă şi dureroasă aşa cum o atestă şi gândurilor colegilor de suferinţă, ofiţeri şi subofiţeri, pe care Gheorghe Arghir i-a rugat să le noteze în carnetul său, după momentul încheierii păcii cu Germania (24 aprilie/ 7 mai 1918). Astfel, carnetul devine depozitarul unor impresii, poezii, desene ce relevă momente dramatice de trădări, umilinţă, durere, foamete, dar şi pagini de nobleţe, bravură şi patriotism ale ofiţerilor români în acest tragic război”. (muzeograf Mihaela Damian)
Obiectul cu valoare istorică deosebită va rămâne expus la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă) până la începutul lunii septembrie.
PARTENERI |