imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

Lansare editorială: MUZEUL CUZA-VODĂ DIN GALAŢI. 24 IANUARIE 1939. O RECUPERARE ISTORICĂ

 

                        Lansare editorială: miercuri, 28 iulie 2021, ora 1700;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Invitaţie: .jpg;
                        Galerie foto: imagini de la eveniment (.pdf);

           Miercuri, 28 iulie 2021, ora 1700, la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, va avea loc lansarea editorială a lucrării MUZEUL CUZA-VODĂ DIN GALAŢI. 24 IANUARIE 1939. O RECUPERARE ISTORICĂ, autor prof. Cristian-Dragoş Căldăraru, apărută la Editura Muzeului de Istorie Galaţi.

            Acest demers era necesar acum, în perioada restaurării şi reamenajării expoziţionale a Muzeului „Casa Cuza-Vodă” din Galaţi. Documentele publicate în acest volum au menirea de a deschide o nouă fereastră pentru recuperarea istorică a casei părinteşti a viitorului domn al Principatelor Unite şi transformarea ei în Muzeul Alexandru Ioan I-iu Cuza din Galaţi.

            Pentru alcătuirea acestui volum au fost cercetate peste 1000 de documente edite şi inedite selecţionând doar 393 dintre acestea, oprindu-ne la momentul în care Asociaţia Casa Cuza-Vodă Galaţi hotărăşte să doneze Muzeul Cuza-Vodă, Strajei Ţării, la 1 martie 1939.

            Parte din documentele din acest volum au făcut obiectul cercetărilor ştiinţifice ale istoricilor Ion T. Dragomir, Paul Păltănea, Leon Eşanu sau Viorica-Steluţa Pisică; publicarea integrală a documentelor folosite de aceşti reputaţi istorici a dus la completarea şirului lung de informaţii documentare inedite din arhive şi presa sfârşitului de secol XIX şi primei jumătăţi a secolului al XX-lea.

            Astfel, s-a putut creiona o imagine a arhitecturii interioare şi exterioare a Casei Cuza-Vodă din Galaţi, au putut fi colaţionate anumite bunuri culturale mobile din Muzeul de Istorie Galaţi cu descrierile din corespondenţa purtată de lt. col. Victor Raţiu şi a gen. Gheorghe Linteş cu diverse personalităţi ale epocii.

            Din bogata corespondenţă inedită prezentată în acest volum aflăm că iniţiatorii proiectului de refacere a Casei Cuza Vodă – lt.col. Victor Raţiu şi gen. Gheorghe Linteş – au dorit să dea românilor un Muzeu Regional de Istorie cu numele de Alexandru Ioan I-iu Cuza, aşa cum apare pe planul din 1938, semnat de Comitetul de direcţie al Asociaţiei Casa Cuza-Vodă din Galaţi.

            De asemenea, a existat în epocă o preocupare specială şi de strângerea de obiecte care au aparţinut familiei Cuza sau personalităţilor care au fost implicate în procesul constituirii României moderne de la mijlocul veacului XX.

                        Descoperirile arheologice din vara anului 2020, legate de fundaţia vechiului imobil, au venit să completeze informaţiile despre casa familiei Cuza din Galaţi, descrise de arhitectul Iosif Gruber în anul 1864.

 

 Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca