ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL
Galerie foto: imagini de la evenimentul desfăşurat în Grădina Publică din Galaţi(.pdf);
În fiecare an, ziua de 26 iunie este foarte importantă pentru toţi cei care trăiesc şi simt româneşte. Este Ziua Drapelului Naţional, simbol suprem al identităţii şi unităţii româneşti. Drapelul care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie a fost folosit prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag comercial.
Potrivit istoriei, culorile steagului nostru: albastru – galben – roşu ar fi fost folosite în actele oficiale încă din timpul domniei lui Mihai Viteazul şi se regăsesc şi pe diverse structuri de scuturi şi steme.
În anul 1834, tricolorul a fost folosit pentru prima dată ca steag comercial, în Ţara Românească când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului şi a obţinut învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoresc şi oştirii”. În acele vremuri, drapelul destinat corăbiilor avea două culori (galben şi roşu), iar cel al armatei era compus din trei culori (roşu, galben şi albastru) şi un vulture în centru. Aceste este considerat începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
În anul 1848, 14/26 iunie drapelul tricolor a fost acceptat de către revoluţionari ca simbol al Ţării Româneşti. Atunci a avut loc instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti şi promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului naţional, în următoarea ordine cromatică: albastru-galben-roşu, semnificând „libertate, dreptate, frăţie”.
Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat ca TRICOLORUL – roşu, galben şi albastru să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor.
În 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite şi mai apoi al României (1862). „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este, încă, simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea”, declama domnitorul. Atunci, culorile steagului erau dispuse pe orizontală. Primul drapel aflat în uz până în anul 1862 a avut fâşia albastră în partea de sus, însă în partea a doua a domniei lui Cuza, fâşia roşie a fost dispusă în partea superioară.
Protocolul drapelului României este stabilit în cadrul Legii nr. 75/1994 şi detaliat în Hotărârea de Guvern nr. 1157/ 2001. Protocolul drapelelor şi pavilioanelor militare este stabilit prin regulament intern.
Prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998 s-a stabilit ca data de 26 iunie să fie Ziua Drapelului Naţional.
Responsabil Relatii Publice, Aura Cristian |
PARTENERI |