Medalie dedicata bicentenarului nasterii
Imagini de la eveniment
afis

EXPOZIŢIE: De la taste la tastatură

 

                        Vernisaj expoziţie: joi, 3 iunie 2021, ora 1400;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Invitaţie: .jpg;
                        Galerie foto: imagini de la eveniment(.pdf);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iaşi şi Muzeul Vrancei vă invită joi 03.06.2021, ora 1400, la vernisajul expoziţiei temporare „De la taste la tastatură”.

           „În secolul al XXI-lea în care cu toţi tindem să ne achiziţionăm gadget-uri în funcţie de cât de repede şi de bine îşi fac treaba, cred că merită să ne rezervăm, poate o oră, pentru a redescoperi din farmecul vintage al maşinilor de scris care au revoluţionat universul comunicaţiilor. Expoziţia temporară «De la taste la tastatură» este dedicată «Zilei maşinii de scris» (23 iunie) şi prezintă publicului un scurt istoric al maşinilor de scris pe parcursul secolului al XX-lea, dar şi înlocuirea treptată a acestora cu calculatoarele. Cele mai cunoscute mărci de maşini de scris au fost următoarele: E. Remington and Sons, Underwood Typewriter Company, Adler Typewriter Company, Imperial Typewriter Company, Olivetti, Royal Typewriter Company, Smith Corona şi Olympia Werke.

           Multe dintre acestea pot fi admirate şi-n cadrul expoziţiei care va fi vernisată joi, 3 iunie, 2021. Pe lângă cele 28 de exponate, am pregătit pentru public şi un spaţiu interactiv, unde vizitatorii vor putea analiza atât o maşină de scris mecanică, dar şi una electrică.

           Cu ajutorul maşinii de scris, oamenii redactau documente oficiale, scrisori şi cărţi. În 1713, Henry Mill a brevetat o maşinărie care putea să imprime literele una după alta. În 1808, a fost inventată prima maşină de scris funcţională de către Pellegrino Turri, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Prima maşină de scris comercială a fost brevetată în 1867, de către Christopher Latham Sholes. Acesta şi-a vândut invenţia, în 1873, fabricii de carabine Remigton & Sons, din Ilion, Statul New York. Primul model de o adevărată valoare practică, a fost Original Remington Standard Nr. 1, care s-a pus în vânzare în 1873. Th. Brown a inventat sistemul claviaturii întregi, iar inginerul Yost mecanismul schimbătorului pentru literele mari. În 1888, Franz Xaver Wagner a inventat mecanismul vizibilităţii scrisului. (sursa: E. WANIEK, Cum se învaţă practic şi repede maşina de scris (Dactilografia) fără a privi claviatura, Tip. Cultura Naţională, Bucureşti, [1924]).

            În 1920, maşina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună diferenţe mari de aspect. Din 1980, procesoarele de text şi computerele au înlocuit, treptat, maşinile de scris din Occident, ultimele fiind folosite în fostul spaţiu sovietic, Africa şi America Latină”. (Valentin Bodea – muzeograf)

            Vernisajul expoziţiei „De la taste la tastatură” va avea loc joi, 03.06.2021, la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Secţia Lapidarium (lângă Biserica Greacă), strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis.

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca