Imagini de la eveniment
plansa explicativa

Exponatul lunii noiembrie, 2020

Un costum al profesorului gălăţean Spiru Xantopol

 

                        Exponatul lunii noiembrie: miercuri, 4 noiembrie 2020;
                        Durata: 4 - 30 noiembrie 2020;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă : (.jpg);

           Luna noiembrie începe la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi cu o micro-expoziţie, ce înfăţişează un costum purtat de profesorul gălăţean Spiru Xantopol.

            Personalitate de seamă a învăţământului local, din prima jumătate a secolului al XX-lea, distinsul profesor care s-a născut în anul 1889 a fost un exemplu demn de urmat, inclusiv datorită stilului vestimentar.

             „Printre personalităţile învăţământului gălăţean din prima jumătate a secolului al XX-lea, a fost şi profesorul de muzică Spiru Xantopol (1889-) care s-a afirmat ca atare, mai ales în perioada interbelică. Născut în oraşul Galaţi, unde şi-a făcut studiile primare şi secundare (în instituţiile de învăţământ ale comunităţii elene, din rândurile căreia făcea parte), a revenit să profeseze în oraşul natal, după absolvirea Conservatorului de Muzică din Bucureşti.

            Ca profesor de muzică, a călăuzit paşii elevilor următoarelor instituţii de învăţământ gălăţene: Liceul Vasile Alecsandri (de băieţi), Şcoala Normală Costache Negri (de băieţi) şi Liceul Mihail Kogălniceanu (de fete). Printre foştii săi elevi, care au îmbrăţişat cariere muzicale, merită să-i amintim pe: muzicologul şi compozitorul Vasile Donose, compozitorul şi dirijorul Aurel Manolache, precum şi pe interpretul de romanţe şi de muzică uşoară.

            S-a remarcat ca o prezenţă activă în spaţiul public gălăţean, bucurându-se de aprecierea generaţiilor de elevi (pe care i-a implicat şi în activităţi extraşcolare), a comunităţii locale, în ansamblu. A dirijat coruri de elevi, cu participări apreciate la serbările şcolare şi la cele dedicate unor evenimente importante în plan local. Din anul 2006, Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi deţine în patrimoniu un costum al profesorului Spiru Xantopol. Costumul (compus din: o haină tip smoking, o pereche de pantaloni şi două veste) are o valoare memorială specială, care i-a conferit oportunitatea de a fi prezentat în cadrul micro-expoziţiei Exponatul lunii noiembrie”. (muzeograf dr. Elena – Ingrid Bahamat)

            Proiectul expoziţional este organizat de muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat şi poate fi admirat până la sfârşitul lunii noiembrie la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2Bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca