afis
plansa explicativa

Pumnal caucazian cu teacă
(sec. al XIX-lea)

 

                        Exponatul lunii octombrie : lunii, 12 octombrie 2020;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă : (.jpg);

           Vă propunem în luna octombrie 2020 încă un obiect cu valoare muzeistică deosebită, pe care vă aşteptăm să-l admiraţi la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, până la sfârşitul lui „Brumar”. Proiectul expoziţional este realizat de muzeograf dr. Maria Magdalena Tuluş şi reprezintă un pumnal realizat într-un vechi atelier caucazian, în secolul al XIX-lea. Pumnalul caucazian cu teacă face parte din patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi – Colecţia Arme, uniforme şi însemne militare. Exponatul prezentat este o armă albă, folosită pentru apărarea onoarei personale a oricărui om născut în Caucaz. Pumnalul are lama dreaptă, două tăişuri şi un şanţ median lăţit pe ambele suprafeţe ale lamei. Pe partea exterioară a lamei sunt imaginate două păsări încrustate cu filigran aurit care flanchează un ornament vegetal. Mânerul este confecţionat din metal cu plăsele din os, fixate cu trei butoni, iar teaca este din lemn şi îmbrăcată în piele, fiind la partea inferioară terminată cu o placă metalică în formă conică.

           Pumnalul caucazian cu teacă este expus la etajul I al Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca