Medalie aniversară dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea Domnitorului Alexandru Ioan I-iu Cuza |
Imagini din expoziţie |
Alexandru Ioan I-iu Cuza – Bicentenarul Naşterii
Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
ANUNŢ PUBLIC – PREVENŢIE CORONAVIRUS (COVID -19)
Comunicat de presă: .pdf;
Afiş: (.jpg);
Galerie foto: imagini din expoziţie (.pdf);
Ziua de 20 martie, anul 1820 trebuie să rămână în continuare întipărită în mintea românilor, ca dată istorică ce a marcat drumul parcurs de cel care a fost ALESUL de la 5 şi 24 ianuarie 1859, pentru scaunul domnesc al Principatelor Unite Române.
Astăzi, la 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan I-iu Cuza, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi aduce încă o dată omagiul pentru cel care a plecat din scaunul de pârcălab al Ţinutului Covurlui, în cel de Domn al Moldovei şi Valahiei.
Nicolae Iorga aprecia „dacă ar dori cineva să cuprindă într-o formulă marea personalitate a lui Vodă – Cuza ar trebui să spună că el a fost un om vrednic de legenda sa şi că în jurul său s-a creat o legendă vrednică de dânsul… legendă care a răsărit din suferinţele şi nădejdiile poporului, întrupate însă pe deplin în om. Omul însuşi a avut acel superior bun simţ de a înţelege că, atunci când o tendinţă a poporului său se cuprinde în el, n-avea dreptul de a trăi altfel decât potrivit tendinţei care se întrupase în persoana lui”.
Expoziţia omagială „Alexandru Ioan I-iu Cuza – Bicentenarul Naşterii”, rodul unui parteneriat dintre specialiştii Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea este finalizată şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie şi vizitabilă.
Totodată, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a scos o medalie aniversară dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea Domnitorului Alexandru Ioan I-iu Cuza.
Manager, Prof. Cristian Dragoş Căldăraru |
PARTENERI |