program
Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

INAUGURARE MONUMENT

APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI
7/20 - 9/22 Ianuarie 1918


                        Inaugurare monument: sâmbătă, 20 ianuarie 2018, ora 1100;
                        Locul: intersecţia str. Brăilei cu str. I. L. Caragiale (STIREX)
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Invitaţie: .jpg;
                        Program: .jpg.
                        Galerie foto: .pdf

            Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi  vă invită sâmbătă, 20 Ianuarie 2018, începând cu orele 1100, la ceremonialul religios-militar prilejuit de inaugurarea Monumentului APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918. Evenimentul este dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri.

            În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătălie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor.

            În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre,  aviaţia - caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

            În memoria acelor lupte, oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul  Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

            În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, propune Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban.

            Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, monumentul a fost demolat în anul 1962.

            Consiliul Judeţean Galaţi prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecţia străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fost Balaban (zona STIREX).

            Vă aşteptăm la Inaugurarea Monumentului întru cinstirea memoriei Armatei Române şi Apărătorilor Oraşului Galaţi, care s-au jertfit pentru întregirea Neamului Românesc.

 

DIRECTOR,
prof. Cristian-Dragos CĂLDĂRARU


PARTENERI
MEDIA:

  presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13 Matricea romaneasca