afis
plansa explicativa

EXPONATUL LUNII:
PAŞAPORT ROMÂNESC MODEL 1932
(POSESOR NATAN ROTH, SECRETARUL CONSULATULUI  OLANDEI DE LA GALAŢI)

                        Durata: 1 - 31 martie 2017;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă ” Galaţi, str. Al.I.Cuza, nr. 80;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 900 – 1700;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Planşă explicativă: (.jpg);


             Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean pentru luna martie a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: PAŞAPORT ROMÂNESC MODEL 1932 (POSESOR NATAN ROTH, SECRETARUL CONSULATULUI  OLANDEI DE LA GALAŢI).

            Denumirea de paşaport este menţionată pentru prima dată în Regulamentele Organice desemnând documentul general de călătorie în baza căruia românii puteau circula peste graniţă. Prin Regulamentul Organic se prevedea obligaţia Agiei de a elibera „răvaşe de drum” acelora care părăseau teritoriul ţării şi de a le verifica pe ale celor care intrau în ţară. Prin urmare, la hotarul Valahiei, călătorii prezentau atât paşaportul, cât şi răvaşul de drum.

            La 19 martie 1912, regele Carol I promulgă „Legea asupra paspoartelor” care preciza: „Paspoartele se emit în numele Regelui şi se liberează de ministerul de interne şi de prefecţii de judeţe şi de poliţie în condiţiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare a acestei legi” (art. I).

            Paşaportul expus, model 1932, a fost emis la 1 februarie 1940 de Chestura Poliţiei Galaţi, reprezentată prin chestorul Dumitru I. Dumitrescu. Posesorul acestuia, Natan Roth, deţinea la momentul emiterii funcţia de secretar al Consulatului Olandei de la Galaţi.

            Micro-expoziţia organizată de muzeograf Mariana Delia Pohrib, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza” Galaţi din str. Al. I. Cuza, nr. 80, în perioada 1 – 31 martie 2017, de miercuri până duminică, între orele 900 – 1700.

 

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  copy shop presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria copy shop Suntem ro 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13