afis
plansa explicativa

TEZAURUL MONETAR DESCOPERIT LA ŢIGĂNEŞTI,
COMUNA MUNTENI, JUDEŢUL GALAŢI

                        Durata: 3 - 31 mai 2017;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă ” Galaţi, str. Al.I.Cuza, nr. 80;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 1000 – 1800;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Planşă explicativă: (.jpg);

             Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi propune publicului gălăţean în luna mai a.c. în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: TEZAURUL MONETAR DESCOPERIT LA ŢIGĂNEŞTI, COMUNA MUNTENI, JUDEŢUL GALAŢI.

            În urmă cu mai bine de jumătate de secol a fost descoperit întâmplător, în timpul lucrărilor agricole, un tezaur monetar care cuprindea aproximativ 60 monede de aur şi circa 100 monede din argint. Descoperirea a fost făcută în apropierea conacului care a aparţinut lui Costachi Conachi aflat în Ţigăneşti (com. Munteni, jud. Galaţi). Piesele au fost recuperate parţial şi au intrat în colecţiile muzeelor din Galaţi şi Tecuci. Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci deţine piesele din argint, 34 taleri emişi de oraşul dalmat Ragusa, între anii 1753 şi 1773, iar Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi monedele din aur.

            În expunere pot fi admirate monedele din aur intrate în colecţia muzeului gălăţean. Acestea sunt piese de un ducat, în număr de 57 bucăţi, emisiuni ale oraşelor din Ţările de Jos, în anii 1738-1771, la care se adaugă un ducat emis de Imperiul Habsburgic. (muzeograf Costel Ilie)

             Micro-expoziţia poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza” Galaţi (str. Al. I. Cuza, nr. 80) în perioada 3 – 31 mai 2017, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.

 

 

 

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  copy shop presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria copy shop Suntem ro 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13 Matricea romaneasca