MOMENTE DE ISTORIE 1807-1808.
IATAGAN VERSUS GO LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XIX-LEA
Lecţie de istorie: joi, 29 mai 2014, ora 1500;
Locul: Şcoala Gimnazială nr. 22, Galaţi, str. Zidarilor, nr. 5;
Durata programului educaţional: mai - decembrie 2014;
Comunicat de presă: .pdf;
Afiş: .jpg;
Galerie foto: 29 mai 2014, 11 iunie 2014, 18 iunie 2014, 19 iunie 2014.
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 22 Galaţi vă invită joi, 29 mai 2014, ora 1500, la o lecţie de istorie cu tema „IATAGAN VERSUS GO LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XIX-LEA.”
Acţiunea face parte din proiectul educaţional „MOMENTE DE ISTORIE 1807-1808. IATAGAN VERSUS GO LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XIX-LEA”, proiect ce vizează prezentarea comparativă a două lumi diferite la un moment ales, având drept suport un bun muzeistic aflat în colecţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi o partidă de Go desfăşurată în Orientul îndepărtat, pentru a testa efectul prezentării comparative a cadrului social-istoric european şi a celui japonez.
Prin scurte poveşti legate atât de personalităţi cât şi de întâmplări, iniţiatorii proiectului, îşi propun, să prezinte istoria altfel, adaptată la capacitatea de înţelegere a unor personalităţi în formare, dar fără a renunţa la rigurozitatea cercetării ştiinţifice.
„Ca reprezentanţi ai istoriei autentice am ales iataganul turcesc care a aparţinut Marelui Vizir Mustafa Aga Bayraktar şi înregistrarea unei partide de GO desfăşurate la 15 decembrie 1807 în Castelul Edo (actuala reşedinţă a Împăratului Japoniei) între Hon’inbō Mototake şi Hayashi Tetsugen. În prezent, iataganul Marelui Vizir Mustafa Aga Bayraktar face obiectul unei expoziţii temporare Arme albe şi de foc (sec. al XIX-lea – înc. sec. al XX-lea), la secţia Muzeului de Istorie «Paul Păltănea» Galaţi din strada Domnească, nr. 25”.
Programul educaţional va fi lansat oficial la Şcoala Gimnazială nr. 22 din Galaţi, ca o lecţie de istorie la clasa VI C şi se va desfăşura până în decembrie 2014.
Organizatori acţiune: muzeograf Maria Magdalena Tuluş, analist programator Alexandru Şeitan, profesor Charlotte Barbu.
Biroul Relaţii publice Nicoleta Gheorghe |