ISTORIA DE LÂNGĂ NOILA TECUCI

Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment

                        Manifestare culturală : Luni, 17 iunie 2013, ora 1100
                        Locul: Casa de Cultură din Tecuci, judeţul Galaţi
                        Comunicat de presă: .pdf
                        Afiş expoziţie: .jpg
                        Galerie foto : .pdf

            Proiectul cultural „Istoria de lângă noi”, derulat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în cadrul Programului educaţional, a ajuns la a şasea manifestare. Aceasta va fi organizată în colaborare cu Muzeul Mixt Tecuci, cu sprijinul Primăriei oraşului şi a Casei de Cultură din localitate.

            Manifestarea se va desfăşura luni, 17 iunie 2013, ora 1100, la Casa de Cultură din Tecuci.

            Municipiul Tecuci, atestat documentar la 1435, păstrează aerul unui tradiţional oraş din Moldova, prin numeroasele clădiri ridicate la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, multe dintre ele fiind incluse în Lista Monumentelor Istorice. Aşezată la confluenţa râului Bârlad cu pâraul Tecucel, localitatea a beneficiat de condiţii propice dezvoltării comunităţilor umane încă din preistorie. Mărturii în acest sens stau descoperirile arheologice din diferite perioade istorice.

            Din rezervaţia fosiliferă Rateş au fost prelevate numeroase artefacte provenind de la speciile de elenfantide, bovide şi cervide, din perioada pleistocenului inferior. Primele comunităţi umane sunt semnalate pe teritoriul Tecuciului în neolitic şi apoi în epoca bronzului, prin descoperirile făcute în zona cartierului Nicolae Bălcescu şi a viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Tecuci. Prezenţa comunităţilor de tip Sântana de Mureş  (secolul IV p.Hr.) a fost semnalată în zona fostei Fabrici de Ambalaje Metalice, Gradina lui Tiron şi Gradiniţa  Nr. 2 Tecuci. Tezaurul monetar descoperit în zona centrală a oraşului şi alte mărturii din secolele XVII-XVIII, atestă evoluţia târgului Tecuci în perioada medievală şi modernă.

            În cadrul manifestării culturale va fi deschisă expoziţia foto-documentară „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” şi vor fi susţinute expuneri cu temele „Situri arheologice din zona Tecuci” şi „Monumente istorice din judeţul Galaţi” de către muzeografii Costel Ilie şi Paul Ciobotaru. Acestea vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul Galaţi.

            Organizator expoziţie: muzeograf Costel Ilie.

Biroul Relaţii publice
Nicoleta Gheorghe