COLECȚIA DE MEDALISTICĂ

            Muzeul de Istorie din Galați deține o bogată  colecție medalistică ce s-a constituit prin donații și achiziții ce au îmbogătit-o permanent.

            Un prim lot de medalii, de altfel foarte consistent, provine din importanta donație făcută de V.A. Urechia orașului Galați, donație ce a constituit fundamentul pe care s-a fondat, în 1890, biblioteca publică locală și primul nucleu muzeal din oraș în cadrul acesteia.

            O a doua contributie importantă în constituirea colecției medalistice actuale au avut-o institutorii Paul si Ecaterina Pasa, de la fosta scoală primară de băieți nr. 6, care prin strădanii deosebite au reușit, începând din 1912, să organizeze un muzeu școlar ce cuprindea și numeroase medalii.

            Prin reunirea celor două mari fonduri, V.A. Urechi a si P.Pasa, la care sau adăugat alte medalii provenite din diverse donații sau achiziții, colecția muzeului a ajuns să cuprindă în prezent peste 700 piese, dintre care un număr de 450 sunt medalii, plachete si decorații românești.

            Varietatea informațională sintetizată de aceste medalii ne ofera o imagine de ansamblu asupra societății românești și nu numai, cu referiri la momente cruciale din istoria României moderne și la unele aspecte privind economia, cultura, viata comunităților locale, sau a unor personalități.


Medalia Comisiei Europene a Dunarii, 1906Medalia Comisiei Europene a Dunarii, 1906
Medalia Comisiei Europene a Dunării, 1906