Colecția de arme și uniforme militare


            Colecția de arme și uniforme militare cuprinde bunuri culturale, aparținând epocilor istorice medievală, modernă și contemporană: arme albe și de foc, efecte militare și uniforme.

             O importantă piesă a acestei colecții este un iatagan turcesc provenit din fondul vechi al muzeului care reprezintă tipul de iatagan întâlnit în perioada 1798-1848, cu utilitate și circulație, îndeosebi în spațiul oriental balcanic și asiatic. Inscripția în limba osmano-turcă, existentă pe lama din oțel de Damasc a iataganului, indică expres: datarea (anul 1222 - 11 martie 1807 - 27 februarie 1808), meșterul executant al piesei (Osman Mehmed) și posesorul, vestitul mare vizir "Mustafa Aga" Bayraktar. Iataganul are înmănușarea lamei și mânerul propriu-zis din argint aurit cu decor filigranat. Teaca iataganului este un limb alungit format din doua segmente, cu ornamentică specifică artei metalului în care au excelat orfevrierii orientali.

             Din anul 2007 această colecție a fost îmbogățită cu peste 5000 de bunuri ce alcătuiesc colecția tematică de Însemne militare. Aceste bunuri au fost achiziționate de la pasionatul colecționar Ionel Silvestru și sunt structurate pe arme și domenii de activitate militară.

             Colecția cuprinde bunuri de vestimentație militară (pantaloni, vestoane, ținută ușoară), caschete, embleme vestimentare (epoleți, petlițe, paftale, centuri de ceremonial, nasturi), insigne, medalii ocazionale, însemne de armă, diplome militare, care ilustrează structura organizatorică și individualizarea militară a armelor și unităților militare (de la soldat gradat, subofițer, ofițer inferior și ofițer superior) din armata României în perioada 1948-1989.

hamger
Iatagan turcesc provenit din fondul vechi al muzeului
reprezintă tipul de iatagan întâlnit în perioada 1798 - 1848.
hamger
Hanger cu teacă, sec. XVIII-XIX;
mânerul este din jad
teaca din piele cu ornamente de argint.
tromblon
Tromblon, secolul XIX,
cu aplice și garda de argint.