Piesa de bronz, în stare de conservare foarte bună, reprezintă o acvilă în zbor, cu capul spre dreapta și aripile desfăcute (0,040 înălțime x 0,060 m. anvergura aripilor). Ghearele strânse formau un dispozitiv de prindere a emblemei, din păcate deteriorat încă din antichitate.
Detalii în legătură cu contextul în care a fost identificată această piesă nu deținem. Ea a intrat în patrimoniul Muzeului de Istorie Galați printr-o donație, cu singura specificare că a fost descoperită în apropierea castrului roman de la Bărboși.
Toate formațiunile militare, indiferent de epoca și de categoria tactică din care făceau parte, aveau diverse distincții, considerate adevărate semne protectoare. Iconografia acestor insigne este bine cunoscută, atât teoretic după izvoarele scrise, cât și practic după diverse monumente și monede. Din gama largă de simboluri cunoscute, unor insigne li se atribuie și semnificația de semne zodiacale atunci când acestea corespund cu perioada de formare a unităților respective. Alte reprezentări amintesc de însemnele împăraților care au înființat unitatea respectivă. Din această varietate de simboluri se distinge reprezentarea galerei, care nu poate fi pusă în legătură decât cu trupele de marinari sau eventual cu anumite unități staționate în preajma litoralului.
Odată cu lărgirea bazei de recrutare a armatei romane și pătrunderea în componența acesteia a unor elemente "barbare", se îmbogățește și heraldica militară cu simboluri ce amintesc de etnicul și credințele acestor neamuri, de exemplu reprezentarea taurului ce amintește de cultul mithraic ori reprezentarea mistrețului - animal divinizat de populațiile celtice.
În ceea ce privește funcționalitatea acestor embleme militare, din punct de vedere cronologic distingem două perioade, prima în intervalul cuprins între secolele I - II p. Chr., când reprezentările zoomorfe se plasau în partea mediană a stindardelor și a doua începând din secolul al III-lea, din timpul lui Septimius Severus, când acestea apar în partea superioară.
În legătură cu piesa de la Bărboși putem afirma că aceasta reprezintă simbolul general al legiunilor militare romane (spre aceasta pledează aspectul sacru dat de atitudinea maiestuoasă a acvilei - pasărea favorită a zeului Jupiter), astfel că este foarte greu de atribuit simbolul uneia sau alteia dintre unitățile romane staționate în castrul de la confluența Siretului cu Dunărea, mai puțin unității de marinari din classis Flavia Moesica, ce prin natura activităților desfășurate va fi avut alt simbol.
Sub raport artistic, execuția statuetei este excepțională, toate detaliile anatomice fiind redate veridic, până la cel mai mic amănunt al penajului. Având în vedere maniera și finețea execuției, foarte probabil că vorbim despre un produs de import, provenit din marile ateliere romane. Reprezentări similare au fost identificate și la Desa, Răcari, Reșca, însă în cazul acestora disproporțiile anatomice, amănuntele redate mai degrabă stângaci, execuția schematică a penelor sunt elemente care indică o lucrare provincială, probabil după un original, cum este cel de la Bărboși. Acestea sunt o parte din considerentele pentru care, artefactul a fost propus de către specialiștii Muzeului de Istorie spre clasificare în categoria tezaur.
Informații bibliografice suplimentare despre acest artefact se regăsesc în revista MUZEUL NAȚIONAL, VII, 1983, pp. 63-68.