Vasul în formă de cap uman a fost descoperit întâmplător, în anul 1970, cu prilejul lucrărilor de excavație întreprinse la unul dintre furnalele Combinatului Siderurgic, în apropierea castrului roman de la Bărboși, după informațiile descoperitorilor, în contextul unui tumul funerar.
Piesa are pereții subțiri, lucrați din pastă fină, de bună calitate, de culoare roșcată. Deși se păstrează în stare fragmentară a putut fi reconstituită fără a-i fi afectat registrul principal, cele trei fragmente care lipseau provenind din partea opusă figurii umane.
Vasul are gura largă, ovală, și gâtul scurt. Partea sa inferioară, ovală în secțiune, ușor evazată, creează impresia că ar fi sprijinit pe un postament - de fapt este gâtul figurii umane. Cele două toarte, decorate cu caneluri verticale sunt prinse sub buza și pe umărul vasului, în semicerc.
Figura umană, aproape rotundă, precis conturată anatomic, este încadrată de părul bogat, pieptănat ,,cu cărare pe mijloc" în șuvițe ce cad pe frunte și urechi. În partea opusă figurii umane suprafața vasului este acoperită în întregime de păr, dispus în șuvițe lungi, ce ajung până în regiunea gâtului.
În prezent, vasul se conservă în colecția de arheologie a Muzeului de Istorie din Galați, putând fi admirat în cadrul expoziției permanente.
Importanța excepțională a acestui artefact, este dată, dincolo de realizarea artistică remarcabilă, și de nota de originalitate, până în prezent, neavând cunoștință ca cercetările arheologice întreprinse pe teritoriul României să fi pus în evidență o analogie pentru acest tip de vas. În schimb se cunosc câteva exemplare similare, descoperite la sud de Dunăre, pe teritoriul Moesiei Superior. Atât acestea din urmă, cât și exemplarul descoperit la Galați, proveneau probabil din centrele ceramice romane din nordul Africii.
Informații suplimentare relative la acest artefact se regăsesc în revista Muzeului de Istorie din Galați - DANUBIUS, VIII - IX, 1979, pp. 145-148.