Medalie dedicata bicentenarului nasterii
Imagini de la eveniment
afis

SMARANDA BRĂESCU – PORTRETUL UNEI CAMPIOANE

 

                        Vernisaj expoziţie: joi, 19 mai 2022 ora 1200;
                        Durata: 19 mai – 19 iunie 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”, strada Maior Iancu Fotea, nr. 2 bis;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Galerie foto: .pdf;

           Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la naşterea Smarandei Brăescu şi 90 de ani de la obţinerea de către aceasta a recordului mondial absolut la saltul cu paraşuta. Cu acest prilej, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă invită joi, 19 mai 2022, ora 1200, la vernisajul expoziţiei temporare dedicate acesteia: „Smaranda Brăescu – portretul unei campioane”.

           Drumul parcurs spre această performanţă porneşte din satul natal Hânţeşti al comunei Buciumeni, judeţul Tecuci (astăzi Galaţi), de unde Smaranda îşi ia zborul către numeroase oraşe ale Europei, Americii de Nord şi Africii pentru a-şi împlini visul de a fi asemenea păsărilor care cutreieră nemărginirile străvezii, la răscrucea vânturilor. A fost un drum presărat cu lacrimi, efort şi sacrificii, însă curajul ei supraomenesc, hotărârea şi ambiţia au fost biruitoare, Smaranda Brăescu reuşind să-şi înscrie numele în galeria marilor români care au făcut cinste ţării lor.

           O edificatoare imagine a Smarandei Brăescu e schiţată în emoţionantele cuvinte ale ziaristului Ion Dragomir astfel: „Cine nu cunoaşte pe fata aceasta, nu ştie cât nesecat izvor de energie, de răbdare, de tenacitate se ascunde în trupul ei scund şi firav. Dacă astăzi se prăbuşeşte zdrobită, pradă celei mai netăgăduite deznădejdi, e pentru ca mâine să se înalţe, mai dârză, mai hotărâtă ca niciodată”.

            În acest an aniversar ne-am propus să o aducem pe Smaranda Brăescu mai aproape de public prin intermediul acestei expoziţii în care diverse obiecte personale cu valoare memorială deosebită, documente şi fotografii conturează viaţa şi activitatea primei paraşutiste a României.

            Vernisajul expoziţiei va avea loc la Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca