afis

Exponatul lunii februarie 2022: Maşină de cusut marca HOWE

 

plansa explicativa

                        Exponatul lunii februarie: vineri, 2 februarie 2022;
                        Durata: 2 – 28 februarie 2022;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată sub patronajul Consiliului Judeţean Galaţi, vă propune spre vizitare, în luna februarie, 2022, mini-expoziţia: „Maşină de cusut marca HOWE”, organizată de muzeograf dr. Valentin Bodea.

            Puţine sunt invenţiile care au schimbat viaţa de zi cu zi la fel de radical precum maşina de cusut. Aceasta a modificat un element important al vieţii cotidiene şi a fost o inovaţie atât la nivel personal, cât şi universal. Procesul de fabricare a maşinii de cusut a fost opera mai multor oameni de-a lungul anilor, cu toate acestea, Elias Howe Jr. este considerat inventatorul maşinii de cusut.

            În colecţia Ştiinţă şi tehnică din cadrul Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi se află o maşină de cusut marca Howe. În partea din dreapta a maşinii de cusut veţi avea ocazia să descoperiţi un medalion circular din alamă cu efigia lui Elias Howe Jr. şi inscripţia – ELIAS HOWE JR INVENTOR & MAKER NEY YORK U.S.A. În partea din stânga a maşinii de cusut, pe o placă glisantă din alamă, se observă numărul de serie 1205770 şi diferite date de brevetare, cele mai vechi fiind 10 septembrie 1846 şi ultima 30 ianuarie 1878. Patented – Sept. 10 1846; Aug. 24 1858; April 27 1867; Aug. 6 1867; Dec. 20 1870; Jan. 30 1878. Maşina de cusut este prevăzută cu o suveică din metal inscripţionată HOWE JR, care se introducea sub placa glisantă din alamă. Aceasta a fost fabricată din metal, probabil între anii 1879-1880, are culoarea neagră şi următoarele dimensiuni: L – 37 cm; l – 22 cm; h – 36 cm, iar starea de conservare este bună. A fost achiziţionată în 1994 şi nu are postament original/masă.

            Exponatul lunii februarie va putea fi admirat începând de miercuri, 2 februarie 2022, la Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2bis, vizavi de Biserica Greacă.

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca