afis sigle proiect

PROIECT

Proiectare pentru consolidarea, restaurarea, reabilitarea şi punerea în valoare a
Casei Memoriale „Costache Negri”



LECŢIE DE ISTORIE

De la Mânjina la Târgu Ocna
Costache Negri (1812-1876)

                        Ziua porţilor deschise: joi, 14 octombrie 2021, ora 1030;

                        Prezintă: muzeograf Valentin BODEA;

                        Locul: Casa Memorială „Costache Negri” Mânjina, comuna Costache Negri, judeţul Galaţi.

                        Video: (facebook);

                       Costache Negri s-a născut la Iaşi în martie 1812, în ,,casele Luca”, fiind al doilea copil al agăi Petrache Negre şi a Smarandei Donici, fiica spătarului Manolache Donici.

                        Între anii 1841-1846, conacul de la Mânjina, care aparţinea lui Costache Negri, devine gazda unor însemnaţi reprezentanţi moldoveni şi munteni care pregăteau revoluţia paşoptistă (1848) cum ar fi: Vasile Alecsandri, Ion Ghica, Mihail Kogălniceanu, Costache Filipescu, Nicolae Bălcescu, Alecu Russo, Ion Ionescu de la Brad, Dimitrie Bolintineanu, Constantin Rola, Alecu Donici, Lascăr şi Dimitrie Rosetti, toţi aspirând la un singur ideal: Unirea Principatelor Române. Memorabilă a rămas întâlnirea din data de 21 mai 1845, când la Mânjina, Costache Negri şi-a serbat ziua onomastică; atunci ţăranii amestecaţi cu invitaţii din Muntenia şi Moldova au jucat hore şi s-au ospătat din bucatele tradiţionale moldoveneşti. De fapt invitaţii săi s-au întâlnit pentru a discuta despre intensificarea propagandei naţionale în toate provinciile româneşti şi problema împroprietării ţăranilor.

                        A participat la revoluţia de la 1848 din Ţările Române, a fost membru al Divanului Apelativ al Ţării de Jos (1 septembrie 1849 – 18 septembrie 1850) şi pârcălab al ţinutului Covurlui (4 iunie 1851 – 6 septembrie 1853). La 3 noiembrie 1854, Costache Negri era numit ministru la Departamentul Lucrărilor Publice. În perioada 10/22 aprilie – 22 iunie 1855 era trimis de către domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, la conferinţa de la Viena, iar între 9 iulie 1855 – 14/26 februarie 1856, împreună cu Dimitrie Ralet se afla în misiune dipomatică la Constantinopol, trimis de acelaşi domnitor. La 5/17 septembrie 1857, în urma alegerilor pentru ,,proprietarii din târguri” erau aleşi ca deputaţi ai oraşului Galaţi, Alexandru Ioan Cuza şi Costache Negri. La 14/26 – 18/30 decembrie 1858, Costache Negri era ales deputat al marilor proprietari din judeţul Ismail, în urma efectuării scrutinului pentru Adunarea electivă a Moldovei.

                        Costache Negri a fost propus drept candidat la tronul Moldovei, dar a fost preferat ca domn până la urmă Alexandru Ioan Cuza. O delegaţie compusă din Costache Negri, Neculai Catargi şi colonelul Mavrichi s-a deplasat la Constantinopol, pentru a înştiinţa sultanul, de alegerea ca domn al Moldovei a lui Alexandru Ioan Cuza. Înainte de a ajunge în Constantinopol a primit vestea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza şi la Bucureşti, la 24 ianuarie 1859. La 12/24 septembrie 1859, la palatul Besictaş, a avut loc audienţa finală, unde Costache Negri după îndelungi insistenţe primea de la marele vizir, Aali Paşa firmanele de domnie. La 31 octombrie/12 noiembrie 1859 era numit agent al Moldovei şi agent ad-interim al Ţării Româneşti la Constantinopol. În această calitate a obţinut succese importante cum ar fi: afacerea paşapoartelor româneşti, recunoaşterea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza sau secularizarea averilor mânăstireşti. În 1864, Costache Negri era ales deputat de colegiile mai multor oraşe (Bucureşti, Iaşi, Craiova, Galaţi şi Tecuci), iar el a optat pentru Galaţi.

                         După detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 11 februarie 1866, Costache Negri s-a retras din viaţa politică la Târgu Ocna, unde îşi cumpărase o livadă cu căsuţă lângă biserica Răducanu (a construit ulterior o casă cunoscută sub numele de „Castelul Negri”). Costache Negri s-a ocupat cu horticultura şi grădinăritul. A adus diferite soiuri de pomi fructiferi (păr soiul Bergamote) şi viţă de vie (ceasla de Fontainbleu). La 28 septembrie 1876, Costache Negri s-a stins din viaţă, fiind înmormântat în curtea bisericii logofătului Răducanu – Racoviţă din Târgu Ocna.

                        Cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la moartea diplomatului Costache Negri, colectivul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi a participat în data de 28 septembrie 2021, alături de oficialităţile locale, la slujba de pomenire, care a avut loc în curtea bisericii Răducanu din Târgu Ocna, la mormântul lui Costache Negri. Aceasta a fost urmată de vernisajul expoziţiei „De la Mânjina la Târgu Ocna. Costache Negri (1812 – 1876)” (organizată de către colectivul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi) în cadrul Centrului Cultural „Ion Talianu”.

Muzeograf Valentin BODEA

 

Imagini de la eveniment

                        

Vizitatori: free counter

 

PARTENERI
MEDIA:

  certitudinea presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca