Imagini de la eveniment
plansa explicativa

Exponatul lunii octombrie, 2020

Memoriu
privind luptele purtate de Regimentul 11 Dorobanţi „Siret” P.O.
de la 23 august 1944 până la 24 decembrie 1944 pe frontul de Vest

 

                        Exponatul lunii octombrie : joi, 1 octombrie 2020;
                        Durata: 1 - 30 octombrie 2020;
                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Planşă explicativă: (.jpg);

           În buna tradiţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, continuăm în luna octombrie cu un nou exponat, pe care vi-l propunem spre vizitare, începând cu 1 octombrie 2020. Colega noastră, muzeograf Mihaela Damian, vă prezintă un document de 30 de pagini în care sunt descrise  luptele la care militarii Regimentuui Dorobanţi Siret au fost părtaşi.

            Dintre numeroasele unităţi militare care au avut sediul în garnizoana Galaţi, fără îndoială cea care s-a impus cel mai durabil în conştiinţa gălăţenilor este Regimentul 11 Dorobanţi Siret. De altfel, una din străzile importante ale urbei de la Dunăre poartă numele acestuia. Din acest motiv, rememorarea faptelor de arme înfăptuite de-a lungul deceniilor de militarii acestui regiment reprezintă un act de pios omagiu a unui trecut glorios, din păcate puţin cunoscut.

            Înfiinţat în 1872, Regimentul 11 Dorobanţi Siret a jucat un rol important în toate marile bătălii ale naţiunii române din perioada modernă şi contemporană: Războiul de Independenţă, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial şi campania din 1919, încheiată prin cucerirea Budapestei, precum şi cel de-al Doilea Război Mondial, când soldaţii regimentului au cunoscut gloria şi moartea atât pe frontul de Est dar şi în campania de Vest, desfăşurată după lovitura de stat de la 23 august 1944.

            În perioada 23 august 1944-24 decembrie 1944, comandant al Regimentului 11 Dorobanţi Siret a fost colonelul Stăncescu M. Alexandru. Scăpat aproape miraculos de represiunea comunistă, bătrânul ofiţer, devenit general în rezervă, şi-a donat o parte din arhiva personală Muzeului de Istorie din Galaţi. Intrată în patrimoniul colecţiei Istorie contemporană în anul 1977, această arhivă cuprinde fotografii, ordine de zi pe unitate, dar şi un foarte valoros memoriu, care descrie în mod detaliat faptele de arme ale Regimentului 11 Dorobanţi Siret în intervalul amintit.

            Importanţa istorică a acestui document îl recomandă să devină parte a proiectului „Exponatul lunii”, prin care Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” îşi propune să pună în valoare cele mai semnificative bunuri muzeale din patrimoniul său.

            Vizitatorii care vor trece pragul muzeului au prilejul să urmărească lungul drum al Regimentului 11 Dorobanţi Siret, de la Chiscani, Judeţul Brăila, unde regimentul era cantonat la 23 august 1944, până dincolo de Tisa.

            Memoriul cuprinde 30 de pagini dactilografiate, însoţite de schiţe ale principalelor lupte la care regimentul gălăţean a fost părtaş. Textul, conceput pe baza jurnalelor de front, arată care au fost direcţiile de înaintare ale regimentului, din ce mari unităţi a făcut parte, manevrele executate, desfăşurarea luptelor, succesele în câmpul tactic dar şi pierderile în vieţi omeneşti şi bunuri suferite. (Muzeograf Mihaela Damian)

            Obiectul lunii octombrie este expus la Secţia Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).

 

Responsabil Relatii Publice,
Aura Cristian

 

PARTENERI
MEDIA:

  presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca