Medalie dedicata bicentenarului nasterii
Medalie aniversară dedicată împlinirii a 200 de ani de la
naşterea Domnitorului Alexandru Ioan I-iu Cuza
Medalie dedicata bicentenarului nasterii
Imagini din expoziţie
afis

Alexandru Ioan I-iu Cuza – Bicentenarul Naşterii

 

                        Locul: Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia „Lapidarium”;

       ANUNŢ PUBLIC (ÎNCHIS)

                        

       ANUNŢ PUBLIC – PREVENŢIE CORONAVIRUS (COVID -19)


                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: (.jpg);
                        Galerie foto: imagini din expoziţie (.pdf);

           Ziua de 20 martie, anul 1820 trebuie să rămână în continuare întipărită în mintea românilor, ca dată istorică ce a marcat drumul parcurs de cel care a fost ALESUL de la 5 şi 24 ianuarie 1859, pentru scaunul domnesc al Principatelor Unite Române.

            Astăzi, la 200 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan I-iu Cuza, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi aduce încă o dată omagiul pentru cel care a plecat din scaunul de pârcălab al Ţinutului Covurlui, în cel de Domn al Moldovei şi  Valahiei.

            Nicolae Iorga aprecia „dacă ar dori cineva să cuprindă într-o formulă marea personalitate a lui Vodă – Cuza ar trebui să spună că el a fost un om vrednic de legenda sa şi că în jurul său s-a creat o legendă vrednică de dânsul… legendă care a răsărit din suferinţele şi nădejdiile poporului, întrupate însă pe deplin în om. Omul însuşi a avut acel superior bun simţ de a înţelege că, atunci când o tendinţă a poporului său se cuprinde în el, n-avea dreptul de a trăi altfel decât potrivit tendinţei care se întrupase în persoana lui”.

            Expoziţia omagială „Alexandru Ioan I-iu Cuza – Bicentenarul Naşterii”, rodul unui parteneriat dintre specialiştii Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea este finalizată şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie şi vizitabilă.

            Totodată, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a scos o medalie aniversară dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea Domnitorului Alexandru Ioan I-iu Cuza.

 

 

Manager,
Prof. Cristian Dragoş Căldăraru

 

PARTENERI
MEDIA:

  presa galati Prin Galati Redescopera istoria revista Historia copy shop 7 seri Galati-Braila Libraria Humanitas Galati info EST Litera 13 Matricea romaneasca