afis
plansa explicativa

FARFURIE DECORATIVĂ CU SCENE
DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENŢĂ AL ROMÂNIEI

                        Durata: 1 - 30 septembrie 2017;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă ” Galaţi, str. Al.I.Cuza, nr. 80;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 1000 – 1800;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Planşă explicativă: (.jpg);

            Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean pentru luna septembrie a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: FARFURIE DECORATIVĂ CU SCENE DIN RĂZBOIUL DE INDEPENDENŢĂ AL ROMÂNIEI.

            Visul românilor de a trăi într-un stat independent s-a concretizat în urma unui război, scris cu litere de aur în cartea de istorie naţională. Criza orientală a declanşat un conflict armat ruso-turc care a antrenat şi România, în anul 1877.

             La data de 9/21 mai 1877, Ministru de Externe, Mihail Kogălniceanu declara în Adunarea Deputaţilor: [...] Sântem independenţi, sântem naţiune de sine stătătoare [...] vă declar, d-lor, în numele guvernului că noi ne privim ca în rezbel cu Poarta, că legăturile noastre cu Poarta sânt rupte, că guvernul va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa la viitoarea pace [...]

             Acestei Declaraţii de Independenţă, adoptată de Parlamentul României şi ratificată de Domnitorul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, i-a urmat participarea armatei române la operaţiuni militare în sudul Dunării. Independenţa avea să fie câştigată pe câmpul de luptă, în bătăliile de la Griviţa, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, fiind consfinţită prin Tratatul de la San Stefano şi Congresul de pace de la Berlin (1878).

            Micro-expoziţia organizată de muzeograf dr. Elena Ingrid Bahamat, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza” Galaţi din str. Al. I. Cuza, nr. 80, în perioada 1 – 30 septembrie 2017, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.

 

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  copy shop presa galati Prin Galati Redescopera istoria copy shop 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13 Matricea romaneasca