afis

EXPONATUL LUNII: TEZAURUL MEDIEVAL DESCOPERIT LA ŞENDRENI, JUDEŢUL GALAŢI

 

                        Durata: 10 - 31 mai 2016;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă” Galaţi, str. Al. I. Cuza, nr. 80;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 1000 – 1800;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;

             Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna mai a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: TEZAURUL MEDIEVAL DESCOPERIT LA ŞENDRENI, JUDEŢUL GALAŢI.

             Tezaurul din obiecte de podoabă confecţionate din argint a fost descoperit în anii 1938-1939, cu prilejul lucrărilor agricole de pe teritoriul comunei Şendreni. Datat în cea de a doua jumătate a secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, tezaurul cuprinde un număr de 14 piese, diferite ca formă şi mărime, lucrate cu multă îndemânare şi simţ estetic, ornamentate cu filigran, încrustaţii de sticle albastre, verzi şi protuberanţe piramidale, alcătuite din granule sferice.

              În componenţa tezaurului se găsesc patru cercei, dintre care doi identici ca mărime, formă şi decor; unul de alt tip, ceva mai mic şi altul de formă semilunară; o broşă de forma unei rozete, în stare fragmentară; opt butoni ornamentali, semisferoidali, probabil de la cercei sau de la veşminte, prevăzuţi fiecare cu câte un pandantiv din tablă oval-circulară, precum şi o teacă de forma unui papuc miniatură. (muzeograf Costel Ilie)

             Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 - 31 mai 2016, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

 

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  E cultura info presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria Suntem ro 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13