afis

EXPONATUL LUNII: CĂMAŞĂ DE ZALE

 

                        Durata: 3 - 30 august 2016;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă” Galaţi, str. Al. I. Cuza, nr. 80;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 1000 – 1800;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;

             Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna august a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: CĂMAŞĂ DE ZALE.

             Cămăşile de zale reprezintă un tip de armură construită din inele metalice care se pot mişca între ele, fiind mai flexibile decât alte tipuri de apărare individuală construite din plăci metalice.

             Bunul muzeistic expus face parte din colecţia Arme şi uniforme militare a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi şi este datat ca fiind cel mai probabil, din a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi prima jumătate a secolului al XV-lea. Având o greutate de 7 kg, cămaşa de zale este deschisă la piept, nu are mâneci, are un guleraş şi despicată la spate, în trei puncte.

             Echipamentul defensiv realizat din inele metalice, precum cămaşa de zale, a fost folosit pe teritoriul nostru pe tot parcursul perioadei medievale, fiind tipul favorit de protecţie individuală al moldovenilor, şi nu numai, până în secolul al XVI-lea când, datorită proliferării armelor de foc, îşi va pierde, în totalitate, utilitatea.

             Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Maria Magdalena Tuluş, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, în perioada 3 – 30 august 2016, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.

 

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  E cultura info presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria Suntem ro 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13