afis
Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment

ESPERANTISM, PRESĂ ŞI CENZURĂ
ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ

 

                        Conferinţă: miercuri, 18 mai 2016, ora 1100;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă ” Galaţi, str. Al. I. Cuza, nr. 80;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Invitaţie: .jpg.

             Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în parteneriat cu Muzeul Judeţean Olt vă invită, miercuri, 18 mai 2016, ora 1100, la conferinţa cu tema „ESPERANTISM, PRESĂ ŞI CENZURĂ ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ” susţinută de Doru Neagu. 

            Proiectul limbii esperanto, iniţiat în Polonia, de către Ludovic Lazar Zamenhof, este una dintre cele mai îndrăzneţe forme pe care le-a luat viziunea globalistă asupra lumii. Văzută ca o lingua franca universală, esperanto nu a avut totuşi succesul scontat, chiar dacă viziunea globalistă de care ţine s-a concretizat şi se concretizează tot mai mult la nivel politic, economic, cultural.

             În România, începuturile proiectului esperantist se leagă de numele industriaşului gălăţean Heinrich Fischer, care, în 1904, fondează, la Galaţi, un grup esperantist şi începe să ţină cursuri de esperanto. În secolul care a urmat, viziunea unificatoare de care ţine proiectul esperanto a luat forme tot mai concrete, chiar dacă, sub aspect lingvistic, câteva limbi naturale au reuşit să se impună ca limbi internaţionale, oarecum în detrimentul mult mai logicei şi mai facilei limbi esperanto. (asistent cercetător ştiinţific dr. Ovidiu Nedu)  

            Evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Muzeelor se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

 

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  E cultura info presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria Suntem ro 7 seri Galati-Braila info EST Litera 13