plansa explicativa

Exponatul lunii: VAS CERAMIC
DIN TUMULUL 53, MATCA, JUDEŢUL GALAŢI
(FENOMENUL BASARABI)

                        Durata : 7 – 31 octombrie 2015;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă”, Galaţi, str. Al.I.Cuza, nr. 80;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 1000 – 1800;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Planşă explicativă: (.jpg);

            Pentru iubitorii de cultură, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a pregătit în luna octombrie a.c., un bun cultural muzeistic datat din perioada Primei Epoci a Fierului: VAS CERAMIC DIN TUMULUL 53, MATCA, JUDEŢUL GALAŢI (FENOMENUL BASARABI).

            Exponatul a fost descoperit de către arheologul Mihalache Brudiu în anii '80 cu ocazia unor lucrări topometrice efectuate în judeţul Galaţi.

            Cercetările arheologice privind fenomenul Basarabi în sud-estul Moldovei au debutat în anii premergători celui de-al Doilea Război Mondial cu descoperirile din aşezarea de la Poiana –Tecuci. Ulterior, acest stil ceramic este cunoscut graţie descoperirilor realizate de către Ion T. Dragomir şi Mihalache Brudiu la Ţigăneşti, Drăgăneşti, Suceveni – Stoborăni, Brăhăşeşti – Bursucărie, Vînători, Piscu, Ijdileni – Frumuşiţa, la care se adaugă şi două descoperiri cu caracter funerar – Matca şi Lunca.

            Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Adrian Adamescu, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza Vodă” în perioada 7 - 31 octombrie 2015, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  E cultura info presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria Suntem ro 7 seri Galati-Braila