Exponatul lunii: CUTIE MUZICALĂ CU DISC DIN METAL

                        Durata : 5 – 31 august 2015;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă”, Galaţi, str. Al.I.Cuza, nr. 80;
                        Program de vizitare: miercuri - duminică, 1000 – 1800;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;

            Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi propune vizitatorilor în luna august 2015, în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, un bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: CUTIE MUZICALĂ CU DISC DIN METAL.

             Achiziţionată de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în anul 2002, cutia muzicală cu disc din metal „Mira” a fost produsă în Elveţia de firma Mermond Frères, la începutul secolului al XX-lea. Carcasa cutiei este din lemn de nuc, capacul prezintă pe partea exterioară, marchetărie cu model floral iar pe partea interioară sigla „Mira”, precum şi medaliile obţinute de aceasta în competiţiile internaţionale: Londra (1851), Zurich (1883), Anvers (1885), Chicago (1893), Yverdon (1894), Amsterdam (1895), Geneve (1896), Paris (1900), Vevey (1901). Mecanismul de funcţionare este cel al unei cutii muzicale cu disc din metal perforat, aşezat orizontal. În timpul rotirii discului, cu ajutorul mecanismului cu arc, protuberanţele obţinute prin perforare, antrenate de o roată dinţată, determină vibrarea unor lamele metalice. Cutia muzicală cu disc din metal este prevăzută cu un dispozitiv de reglare a vitezei, iar în exteriorul casetei de lemn există o manivelă care antrenează mecanismul.

             Împreună cu aceasta au fost achiziţionate şi cinci discuri din metal originale, înregistrate cu melodiile: Imnul Naţional al Austriei, Stephanie, Tannhauser (compozitor R. Wagner), Rigoletto (compozitor G. Verdi), Freischutz (compozitor K.M. von Weber).

             Micro-expoziţia organizată de muzeograf Valentin Bodea, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în perioada 5 – 31 august 2015, de miercuri până duminică, între orele 1000 – 1800.

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe

 

PARTENERI
MEDIA:

  E cultura info presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria Suntem ro 7 seri Galati-Braila