Imagini de la eveniment
Imagini de la eveniment
afis

MOŞIA „BALTA BRATEŞULUI” DIN ŢINUTUL COVURLUI (1448 - 1847)

 

                        Lansare editorială: miercuri, 4 noiembrie 2015, ora 1300;
                        Locul: Muzeul „Casa Cuza Vodă ” Galaţi, str. Alexandru I. Cuza, nr. 80;
                        Comunicat de presă: .pdf;
                        Afiş: .jpg;
                        Invitaţie: .jpg.
                        Galerie foto: .pdf

            Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită miercuri, 4 noiembrie 2015, ora 1300, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea lucrării MOŞIA „BALTA BRATEŞULUI” DIN ŢINUTUL COVURLUI (1448-1847), autor Cristian-Dragoş Căldăraru.

            Istoria oraşului Galaţi, reşedinţa fostului ţinut Covurlui, este strâns legată de existenţa cursurilor de apă Dunărea, Siretul, Prutul şi Chineja, dar şi a lacurilor Brateş şi Cătuşa.

            Lacul Brateş a fost unul din cele mai mari din România, fiind situat în sud-estul Moldovei, în apropierea municipiului Galaţi şi în zona de confluenţă a Prutului cu Dunărea. Toponimul „Brateş” îl întâlnim în documentele de la începutul secolului al XV-lea, provenind „probabil dint-un nume comun, cu topicul care astăzi şi-a pierdut înţelesul”

            În acest spaţiu geografic şi istoric cuprins între Dunăre, Prut şi Pruteţ, s-au derulat de-a lungul secolelor o serie de evenimente cu implicaţii semnificative în plan social, economic, politic şi militar. Iată de ce considerăm oportun acest demers al nostru de a prezenta istoria Bălţii Brateş de la ţinutul Covurlui, aşa cum a fost ea rânduită cu ajutorul documentelor, dar şi al hotărârilor instanţelor de judecată. Factorul economic, în primul rând, dar şi cel strategic, au determinat autorităţile pământene să păstreze identitatea acestui loc, iar argumentul principal îl reprezintă cel mai vechi document, ispisocul de la 15 iulie 1448, completat mai târziu, în secolele XVIII-XIX, de planuri şi hărţi cadastrale.

            Evenimentul se va desfăşura la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, str. Al. I. Cuza, nr. 80.

 

 Editura Muzeului de Istorie Galaţi

 

PARTENERI
MEDIA:

  E cultura info presa galati Prin Galati Prin Galati Redescopera istoria Suntem ro 7 seri Galati-Braila